ଓଡ଼ିଶା ସମ୍ବାଦ ବ୍ୟୁରୋ: ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଲେମ୍ବୁ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ। ଖରାଦିନେ ଲେମ୍ବୁ ପାଣି ତିଆରି କରି ପାନ କରାଯାଏ। ଏହା ବ୍ୟତିତ ଅନେକ ଖାଦ୍ୟରେ ଲେମ୍ବୁ ରସ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ତାଜା ଲେମ୍ବୁର ଉପକାରିତା ଏବଂ ଏହାକୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ତାହା ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣନ୍ତି।
ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁରୁ ରସ ସହଜରେ ବାହାରି ନଥାଏ। ଯଦିଓ ବାହାରେ ତେବେ ବହୁତ କମ ରସ ବାହାରେ। ସାଧାରଣତଃ ଆମେ ଯଦି ସତେଜ ଲେମ୍ବୁକୁ ବାହାରେ ରଖିଦେବା ତେବେ ଏହା ଏକ ରୁ ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଶୁଖିଯାଏ। ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁ ବାହାରୁ କଠିନ ହେବାକୁ ଲାଗେ ଏବଂ ଶୁଖିବା ପରେ କଳା ଦେଖାଯାଏ। ତେଣୁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଡଷ୍ଟବିନରେ ପକାଇବା ଦିଅନ୍ତି। ଆଜି ଆମେ କହିବୁ ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁକୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବା।
ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁର ସ୍ୱାଦ ଖଟା ଏବଂ ସାମାନ୍ୟ ମିଠା ହୋଇଯାଏ। ଏହି ଲେମ୍ବୁକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରେ। ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁକୁ ଆମେ ସୁପ୍, ଷ୍ଟ୍ୟୁ କିମ୍ବା ମାଛ ତରକାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା। ଏହି ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁକୁ କାଟି ପାଣିରେ ପକାଇ ଏହି ପାଣି ଆପଣ ପିଇ ପାରିବେ କିମ୍ବା ଆପଣ ହର୍ବାଲ ଚା ତିଆରି କରିବା ବେଳେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।
ଶୁଖାଯାଇଥିବା ଲେମ୍ବୁକୁ ଚପିଂ ବୋର୍ଡ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ଇତ୍ୟାଦି ଏକ ବୋର୍ଡରେ କଟାଯାଏ। ଏହାକୁ ସାବୁନ୍ ସହିତ ସଫା କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଲେମ୍ବୁ ସହିତ ସଫା କରାଯାଇପାରିବ। ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ କ୍ଲିନଜର୍ ଭାବରେ କାମ କରେ ଏବଂ ଚପିଂ ବୋର୍ଡକୁ ସଫା କରିଥାଏ। ଚପିଂ ବୋର୍ଡରେ ହାଲୁକା ଲୁଣ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ତା’ପରେ ଏହାକୁ ଆପଣ ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁ ସାହାଯ୍ୟରେ ଘଷନ୍ତୁ।
ସେହିପରି ଆପଣ ପୂଜା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ରୋଷେଇ ବାସନକୁ ଏହି ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁ ଦ୍ୱାରା ସଫା କରିପାରିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ବାସନ ଚମକିବାରେ ଲାଗିବ। ଘରର ଚଟାଣ, କାନ୍ଥ ଟାଇଲ୍ସ ଏବଂ ରୋଷେଇ ଘରର ଉପର ସଫା କରିବାରେ ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ। ଏହି ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁ ଦ୍ୱାରା କ୍ଲିନିଂ ଏଜେଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବ। କ୍ଲିନିଂ ଏଜେଣ୍ଟ ତିଆରି କରିବାକୁ ଶୁଖିଲା ଲେମ୍ବୁ କାଟି ସେଥିରେ ଲୁଣ ଏବଂ ପାଣି ମିଶାଇ କିଛି ସମୟ ଫୁଟାନ୍ତୁ। ଯେତେବେଳେ ଏହା ଭଲ ଭାବେ ଫୁଟିଯିବ, ଏହାକୁ ଥଣ୍ଡା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ପାଣିକୁ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। ଘରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଚମକ ଦେଖାଯିବ।
Comments are closed.