Latest Odisha News

BREAKING NEWS

୨ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ନେଲାଣି ଲୁଣ ! WHOର ସାଂଘାତିକ ଖୁଲାସା

ଭୁବନେଶ୍ୱର: ଆମ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଏପରି ଉପାଦାନ, ଯାହା ବିନା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖାଦ୍ୟ ଅଧୁରା ଲାଗେ। ଡାଲି ହେଉ କିମ୍ବା ତରକାରୀ, ଲୁଣ ନଥିଲେ ସବୁ ଫିକା ଲାଗେ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଲୁଣ ଯଦି ଆବଶ୍ୟକତାରୁ ଅଧିକ ଖାଇବେ, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ନେଇପାରେ! ହଁ, ଏହା କୌଣସି ଭୟପ୍ରଦର୍ଶନ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (WHO)ର ଏକ ରିପୋର୍ଟରେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିବା ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସତ୍ୟ। WHO ଅନୁଯାୟୀ, ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧୮ ଲକ୍ଷ ୯୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ କେବଳ ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣ ଖାଇବା କାରଣରୁ ହେଉଛି। ଏହି ଆକଳନ ଏତେ ବଡ଼ ଯେ, ଏହାକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ବିପଦଜନକ ହୋଇପାରେ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା, ଲୁଣ କିପରି ମୃତ୍ୟୁର କାରଣ ହୋଇପାରେ ଓ ଏଥିରୁ କିପରି ରକ୍ଷା ପାଇବା।

ଅଧିକ ଲୁଣର କ୍ଷତି

  • ବ୍ଲଡ ପ୍ରେସର ବୃଦ୍ଧି: ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣ ଖାଇବା ଶରୀରରେ ସୋଡିୟମର ମାତ୍ରା ବଢ଼ାଇ ଦିଏ, ଯାହା ରକ୍ତଚାପ (ବ୍ଲଡ ପ୍ରେସର) ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ହୃଦଘାତ ଓ ଷ୍ଟ୍ରୋକର ବିପଦକୁ ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ାଇ ଦିଏ।
  • ହୃଦୟ ରୋଗର ବିପଦ: ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅଧିକ ଲୁଣ ଖାଇବା ହୃଦୟର ଧମନୀକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ, ଯାହା କାର୍ଡିଓଭାସକୁଲାର ରୋଗର ବିପଦ ବଢ଼ାଇଥାଏ।
  • କିଡନୀ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ: ଅଧିକ ଲୁଣ କିଡନୀର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ଓ କିଡନୀ ଫେଲିୟର ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ଅବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
  • ହାଡ଼ର ଦୁର୍ବଳତା: ଅଧିକ ଲୁଣ ପରିସ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ୟାଲସିୟମକୁ ବାହାର କରିଥାଏ, ଯାହା ହାଡ଼କୁ ଦୁର୍ବଳ କରି ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍‌ର ବିପଦ ବଢ଼ାଇଥାଏ।

କେତେ ଲୁଣ ଖାଇବା ଉଚିତ?
ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଦିନକୁ ୫ ଗ୍ରାମ (ଏକ ଛୋଟ ଚାମଚ)ରୁ ଅଧିକ ଲୁଣ ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। କିନ୍ତୁ ଆଜିର ଜୀବନଶୈଳୀ ଓ ଫାଷ୍ଟ ଫୁଡ୍‌ର ଅଭ୍ୟାସ ହେତୁ ଆମେ ହାରାହାରି ଦିନକୁ ୧୨ ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୁଣ ଖାଉଛୁ।

 ଅତିରିକ୍ତ ଲୁଣ କେଉଁଥିରେ ରହିଥାଏ?

  • ପ୍ରୋସେସଡ୍ ଫୁଡ୍ (ନୁଡଲ୍ସ, ଚିପ୍ସ, ସସ୍, ସ୍ନାକ୍ସ)
  • ପ୍ୟାକେଜ୍‌ଡ ଫୁଡ୍
  • ବେକରୀ ଆଇଟମ୍ (କେକ, ବିସ୍କୁଟ)
  • ବାହାରର ଖାଦ୍ୟ (ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ଷ୍ଟ୍ରିଟ ଫୁଡ୍)

ଲୁଣର ସେବନ କମାଇବାର ଉପାୟ

  • ଖାଦ୍ୟରେ ଉପରୁ ଲୁଣ ଛିଞ୍ଚିବାର ଅଭ୍ୟାସ ତ୍ୟାଗ କରନ୍ତୁ।
  • ଫାଷ୍ଟ ଫୁଡ୍ ଓ ପ୍ରୋସେସଡ୍ ଫୁଡ୍‌ରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ।
  • ଘରୋଇ ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁଣର ବ୍ୟବହାର ସୀମିତ ରଖନ୍ତୁ।
  • ଲୁଣ ବଦଳରେ ମସଲାର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।

ଲୁଣ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ, କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ସୀମିତ ମାତ୍ରାରେ ଖାଇବା ଦରକାର। WHOର ଏହି ଚେତାବନୀକୁ ହାଲୁକା ଭାବେ ନେଲେ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିପଦଜନକ ହୋଇପାରେ। ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ଆମେ ଆମ ଅଭ୍ୟାସରେ ସୁଧାର ଆଣିବୁ, ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସେତେ ଭଲ।

Comments are closed.