ଭୁବନେଶ୍ବର: ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତରେ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଔଷଧରେ ଅଳସୀ ମଞ୍ଜି (ଫ୍ଲେକ୍ସସିଡ୍) ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ | ମଞ୍ଜି, ତେଲ, ପାଉଡର, ବଟିକା, କ୍ୟାପସୁଲ ଏବଂ ଅଟା ଆକାରରେ ଅଳସୀ ଉପଲବ୍ଧ | କୋଷ୍ଠ କାଠିନ୍ୟ, ମଧୁମେହ, ଉଚ୍ଚ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ, ହୃଦ ରୋଗ, କର୍କଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରୋଗକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି |
ଯଦି ଆମେ ଅଳସୀ ମଞ୍ଜି ପୋଷକତତ୍ତ୍ବ ବିଷୟରେ କହିବା, ଏହା ହେଉଛି ଲିଗାନ୍ସ, ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ଫାଇବର, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଆଲଫା-ଲିନୋଲେନିକ୍ ଏସିଡ୍ (ALA) କିମ୍ବା ଓମେଗା -3 ପରି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକର ଭଣ୍ଡାର ଘର | ଏହି ପୋଷକତତ୍ତ୍ୱ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ |
-ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଅଳସୀ ମଞ୍ଜି ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ | ଏହାର ଫାଇବର ଆପଣଙ୍କ ଭୋକକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ତେଣୁ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
-ଅଳସୀ ମଞ୍ଜିରେ ବହୁ ପରିମାଣର ଫାଇବର ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏହାକୁ ନିୟମିତ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଦୂର ହେବା ଏବଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇଥାଏ |
-ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଅଳସୀ ମଞ୍ଜି LDL (ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ) କୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ, HDL (ଭଲ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ) କୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତର ଠିକ୍ ରହିଥାଏ ଏବଂ ହାର୍ଟକୁ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ରଖିଥାଏ ।
-ଅଳସୀ ମଞ୍ଜି ମଧ୍ୟ ରକ୍ତଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ | ଏଥିରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବା ଗୁଣ ଏବଂ ଏହାର ଆଣ୍ଟି-ଏଜିଂ ଗୁଣ ରହିଛି | ଏହା ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ |
-ଯଦି ଆପଣ ମାଂସ କିମ୍ବା ମାଛ ଖାଆନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଅଳସୀ ମଞ୍ଜି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରୋଟିନର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉତ୍ସ | ଏହା ଏକ ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, ଯାହା ଶାକାହାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ |
-ଅଳସୀ ମଞ୍ଜିରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍ ଗୁଣ ରହିଛି | ଏହା ସ୍ତନ ଏବଂ ପ୍ରୋଷ୍ଟେଟ କର୍କଟରୁ ତଥା ଅନ୍ୟ ପ୍ରକାରର କର୍କଟ ରୋଗକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ |