Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ଏହି ଦେଶରେ ପ୍ରଥମେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଓ୍ବାଇନ୍, ଏବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇଛି

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଜର୍ଜିଆକୁ ମଦର ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଜଣାଯାଏ । ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ତବିଲିସିରେ ଅବସ୍ଥିତ ମଦର ଜର୍ଜିଆଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଗୋଟିଏ ହାତରେ ଖଣ୍ଡା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହାତରେ ଓ୍ବାଇନର କପ ଧରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରତୀକକୁ ଜର୍ଜିଆ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଉଷ୍ମ ଆତିଥ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ସମୟ ସହିତ, ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ପ୍ରମାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଜର୍ଜିଆ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ମଦ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ । ଏହା ଏବେ ଜର୍ଜିଆର ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଜର୍ଜିଆରେ ମଦ କିପରି ଉତ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା କିପରି ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ।

୨୦୧୫ ମସିହାରେ, ଜର୍ଜିଆରେ କୃଷି ଇତିହାସ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏକ ମାଟି ପାତ୍ର ଆବିଷ୍କାର କରିଥିଲେ । ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଜର୍ଜିଆରେ ଖନନ ସମୟରେ ମିଳିଥିବା ପାତ୍ରଟି ୮ ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଟୋରଣ୍ଟୋ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଜର୍ଜିଆନ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ସମୟରେ ଆବିଷ୍କୃତ ହୋଇଥିଲା ।

ଏହି ପାତ୍ରରେ ମିଳିଥିବା ଅଙ୍ଗୁର ଏବଂ ଅଙ୍ଗୁର ମଞ୍ଜିର ଅବଶେଷ ୬ ହଜାର ବିସିଇର ଥିଲା । ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ​​ଯେ ପ୍ରାଚୀନ ଜର୍ଜିଆ ଅଙ୍ଗୁର ରସରୁ ତିଆରି ଓ୍ବାଇନର ପ୍ରଥମ ଜଣାଶୁଣା ସ୍ଥାନ ଥିଲା । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜର୍ଜିଆରେ ଲେଖା ଉଦ୍ଭାବନର ତିନି ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ଲୌହ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ପାଞ୍ଚ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଜର୍ଜିଆରେ ଓ୍ବାଇନ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିଲା ।

ଜର୍ଜିଆନ୍ ମଦ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏଣ୍ଡ୍ରୁ ଜେଫର୍ଡସଙ୍କ ଅନୁସାରେ, ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଶିଖିଥିଲେ । କେହି ଅଙ୍ଗୁର ଏବଂ ବିହନକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ମାଟି ପାତ୍ରରେ ପୋତି ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ ବାହାର କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ତରଳ ପଦାର୍ଥ ଏକ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ତରଳ ପଦାର୍ଥରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ଯାହା ଧୀରେ ଧୀରେ ପରିଷ୍କାର ହୋଇଗଲା । ଏହା ହିଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ମଦ ଭାବରେ ଜଣାଗଲା ।

ଜର୍ଜିଆ ଏବେ ବି ପ୍ରାଚୀନ ମଦ ତିଆରି ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରେ । ଏଥିରେ ମାଟି ପାତ୍ର (କ୍ୱେଭ୍ରି) ରେ ମଦକୁ ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ କରିବା ଏବଂ ମାଟିରେ ପୋତିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ମଦର ତାପମାତ୍ରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱାଦ ଦିଏ । ଏହି ପଦ୍ଧତି ଜର୍ଜିଆ ମଦ ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଭାବରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।

 

Comments are closed.