ଭୁବନେଶ୍ୱର: ସ୍କୁଲ ଖୋଲିବା ବେଳକୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାକୁ ଜିଲ୍ଲା ଶିକ୍ଷା ଅଧିକାରୀ (ଡିଇଓ)ଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ରାଜ୍ୟ ସରକାର।
ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ଗଣଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳନା ୟୁନିଟ୍ (ପିଏମ୍ ପୋଷଣ) ଗୁରୁବାର ଡିଇଓମାନଙ୍କୁ ଏକ ସରକାରୀ ଚିଠି ଲେଖି କହିଛି ଯେ ପ୍ରଥମରୁ ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା (୬ରୁ ୧୪ ବର୍ଷ)ଙ୍କ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଅଧିକାର।
ସ୍କୁଲ ପରିଚାଳନା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅଭାବରୁ କୌଣସି ପିଲା ନିଜ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ତେଣୁ ଜୁନ୍ ୧୮ ରେ ସ୍କୁଲ ଖୋଲିବାର ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପରିବେଷଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୋଷଣ ଯୋଜନାର ରାଜ୍ୟ ନୋଡାଲ ଅଫିସର ରାଗୁରାମ ଆର୍ ଆୟାର ଚିଠିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏମଡିଏମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ବିଭାଗ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ରହିଛି। ଯେହେତୁ ଛୁଟି ସମୟରେ ଅବ୍ୟବହୃତ ଏମଡିଏମ ଚାଉଳ, ତେଲ, ମସଲା, ଡାଲି, ସୋୟା ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଏମଡିଏମ ସାମଗ୍ରୀ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥାନ୍ତା, କ୍ଷତି ହୋଇଥାନ୍ତା କିମ୍ବା ଅଖାଦ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥାନ୍ତେ, ତେଣୁ ରୋଷେଇ ଏବଂ ସେବା ପାଇଁ ରୋଷେଇ-କମ-ହେଲପର କିମ୍ବା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି) କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଉପଲବ୍ଧ ଏମଡିଏମ ଉପାଦାନଗୁଡିକର ଉପଲବ୍ଧତା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ଚିଠିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
କୌଣସି ଏମଡିଏମ ଦୁର୍ଘଟଣା କିମ୍ବା ଫୁଡ୍ ପଏଜନିଂରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏଡିବିଲିଟି ଟେଷ୍ଟର ବାର୍ତ୍ତାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସିଆରସିସି ଏବଂ ବିଇଓଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହା ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ। କୌଣସି ଅପ୍ରୀତିକର ଘଟଣାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଡିଇଓ, ବିଇଓ ଏବଂ ସିଆରସିସିମାନେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିବା ଦିନ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ସାମଗ୍ରୀର ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଉଚିତ୍।
ସ୍କୁଲ ଖୋଲିବା ଦିନ ରୋଷେଇ ସ୍ଥାନ ପରିଷ୍କାର ରହିବା ସହ ସିସିଏଚ୍, ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ଏମଡିଏମ୍ ଉପାଦାନକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନୋଡାଲ ଅଫିସର ଚିଠିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
Comments are closed.