ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘରେ ଆଳୁର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଛି । ଏଥିରୁ ତିଆରି ଖାଦ୍ୟ ସବୁବେଳେ ସବୁବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରିୟ ହୋଇଥାଏ । ଆଳୁକୁ ପନିପରିବାର ରାଜା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ । ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ । ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଦିଗରେ ଲାଭଦାୟକ । ଅନେକ ସମୟରେ ଘରେ ରଖାଯାଇଥିବା ଆଳୁରୁ ଗଜା ହୁଏ । ଅନେକ ଲୋକ ଏହାକୁ ହାଲୁକା କାଟି ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଫିଙ୍ଗି ଦିଅନ୍ତି । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ ଯେ ଗଜା ହୋଇଥିବା ଆଳୁ ପ୍ରକୃତରେ କ୍ଷତିକାରକ କି? ଯଦି ହଁ, ତେବେ ଏହାର ଅସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ…
ଯେତେବେଳେ ଆଳୁ ଗଜା ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏଥିରେ ସୋଲାନିନ୍ ଏବଂ ଚାକୋନିନ୍ ନାମକ ବିଷାକ୍ତ ତତ୍ତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଏଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ଲାଇକୋଲଆଲକାଲଓଏଡ୍ ନାମକ ବିଷାକ୍ତ ଉପାଦାନ, ଯାହାର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ଖାଦ୍ୟକୁ ବିଷାକ୍ତ କରିପାରେ ।
ଆଳୁରେ ସୋଲାନିନ୍ କିପରି ତିଆରି ହୁଏ?
ଯେତେବେଳେ ଆଳୁକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଦ୍ରତା ଏବଂ ଆଲୋକରେ ରଖାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଏଥିରେ ସୋଲାନିନର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଏ । ଆଳୁ ଚୋପା ସବୁଜ ହେବା ଏବଂ ଗଜା ହେବା ଏହାର ସୂଚକ ଯେ ଏଥିରେ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଯଦି କେହି ଅଙ୍କୁରିତ ଆଳୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେ ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତତା କିମ୍ବା ସ୍ନାୟୁ ସମସ୍ୟାରେ ପୀଡିତ ହୋଇପାରନ୍ତି ।
ଗଜା ହୋଇଥିବା ଆଳୁ ଖାଇଲେ କ୍ଷତି କ’ଣ ହୁଏ?
ଅଙ୍କୁରିତ ଆଳୁ ଅଧିକ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଝାଡ଼ା, ବାନ୍ତି, ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ବଦହଜମୀ ଭଳି ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ । ଏହା ଯୋଗୁଁ ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି ।
ସୋଲାନିନ୍ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ, ଯାହା ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା, ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇବା ଏବଂ ଥକ୍କାପଣ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ସୋଲାନାଇନ୍ ରକ୍ତଚାପକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ, ଯାହା ଦୁର୍ବଳତା ଏବଂ ଆଳସ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।
ଯଦି ଗଜା ହୋଇଥିବା ଆଳୁକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ସେବନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ସ୍ନାୟୁକୁ ସ୍ତବ୍ଧ କରିପାରେ ଅର୍ଥାତ୍ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ, ଯାହା ଶରୀରରେ ଆଳସ୍ୟ ଏବଂ ଝିମଝିମ୍ ଅନୁଭବ କରାଇପାରେ।
ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଗଜା ହୋଇଥିବା ଆଳୁ ଖାଇବା ଶିଶୁର ବିକାଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ ଏବଂ ଜନ୍ମଗତ ତ୍ରୁଟିର ଆଶଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ ।
କଣ ଅଳ୍ପ ଗଜା ହୋଇଥିବା ଆଳୁ ଖାଇହେବ?
ଯଦି ଆଳୁରେ ବହୁତ ହାଲୁକା ଗଜା ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟଧିକ ସବୁଜ ହୋଇନାହିଁ, ତେବେ ଏହାକୁ ଛଡ଼ାଇ ଏବଂ ବାହାର କରିବା ପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆଳୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଗଜା ହୋଇଛି କିମ୍ବା ସବୁଜ ହୋଇଯାଇଛି, ତେବେ ଏହାକୁ ଖାଇବାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଭଲ ।
ଗଜା ହୋଇଥିବା ଆଳୁରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବାର ଉପାୟ..
ଆଳୁକୁ ସର୍ବଦା ଥଣ୍ଡା, ଶୁଖିଲା ଏବଂ ଅନ୍ଧାର ସ୍ଥାନରେ ରଖନ୍ତୁ ।
ଆଳୁକୁ ଫ୍ରିଜରେ ରଖିବାରୁ ନିବୃତ୍ତ ରୁହନ୍ତୁ କାରଣ ଥଣ୍ଡା ସମୟରେ ଷ୍ଟାର୍ଚ ଶୀଘ୍ର ଚିନିରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ଯାହା ଫଳରେ ଆଳୁ ଶୀଘ୍ର ଗଜା ହୁଏ ।
ଯଦି ଆଳୁ ଗଜା ହୋଇଗଲାଣି, ତେବେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପରେ ହିଁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।
ପୁରୁଣା ଆଳୁ ବ୍ୟବହାର ନକରି କେବଳ ତାଜା ଆଳୁ କିଣନ୍ତୁ ।
ଯଦି ଆଳୁରେ ବହୁତ ଗଜା ବାହାରିଥାଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ଫୋପାଡ଼ି ଦେବା ଉଚିତ୍ ।
Comments are closed.