Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିଲେ ଆଗକୁ ହାର୍ଟଆଟାକ୍ ନିଶ୍ଚିତ ! ଜାଣିନିଅନ୍ତୁ କ’ଣ ଆଉ ଖାଇବେ ନାହିଁ

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଆଜିର ଦ୍ରୁତଗାମୀ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ହୃଦ ରୋଗ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚିନ୍ତା ହେଉଛି। ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଆମ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଅନେକ ସମୟରେ ଆମେ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଏପରି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଥାଉ ଯାହା ଆମ ହୃଦୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ। କିନ୍ତୁ ଏକ ନୂଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିଲେ, ହୃଦୟ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟରେ କେବଳ କ’ଣ ନ ଖାଇବା ନୁହେଁ, ବରଂ କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ତାହା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।

କ’ଣ ଛାଡ଼ିବା ଉଚିତ୍?

ନିମ୍ନଲିଖିତ ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହୃଦୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ସୀମିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ:

ଜଙ୍କ ଫୁଡ୍: ସିଙ୍ଗଡ଼ା, ଫ୍ରେଞ୍ଚ୍ ଫ୍ରାଏଜ୍, ଚିକେନ୍ ନଗେଟ୍ସ ପରି ଖାଦ୍ୟରେ ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ଏବଂ ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଚର୍ବି ରହିଥାଏ, ଯାହା ହୃଦୟ ଧମନୀରେ ପ୍ଲେକ୍ ଜମା କରି ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇଥାଏ।

ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ: ସସେଜ୍, ବେକନ୍, ହଟ୍ ଡଗ୍ ଇତ୍ୟାଦିରେ ଅଧିକ ସୋଡିୟମ୍ ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ରାସାୟନିକ ଥାଏ, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର କାରଣ ହୋଇପାରେ।

ଶର୍କରା ପାନୀୟ: ସୋଡା, ଏନର୍ଜି ଡ୍ରିଙ୍କ୍ସ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଜୁସ୍ ଅତିରିକ୍ତ ଚିନି ଯୋଗାଇଥାଏ, ଯାହା ମୋଟାପଣ ଓ ଡାଇବେଟିସ୍‌ର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇ ହୃଦୟକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ।

ରେଡ୍ ମିଟ୍: ଅଧିକ ରେଡ୍ ମିଟ୍ ଖାଇବା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ବଢ଼ାଇଥାଏ, ଯାହା ହୃଦୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ।

ବେକଡ୍ ଖାଦ୍ୟ: କୁକିଜ୍, କେକ୍, ପେଷ୍ଟ୍ରି ଇତ୍ୟାଦିରେ ବିଶୋଧିତ ଚିନି ଓ ଚର୍ବି ଥାଏ, ଯାହା ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ।

ଅଧିକ ଲୁଣ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ: ଚିପ୍ସ, ପ୍ରିଜେଲ ଏବଂ କେନଡ୍ ସୁପ୍‌ରେ ଅଧିକ ଲୁଣ ଥାଏ, ଯାହା ରକ୍ତଚାପ ବଢ଼ାଇଥାଏ।

ମଇଦା : ହ୍ବାଇଟ୍ ବ୍ରେଡ୍, ପାସ୍ତା ଓ ବିସ୍କୁଟରେ ଫାଇବରର ଅଭାବ ଥାଏ, ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ବଢ଼ାଇ ଥାଏ।

 

ସୁସ୍ଥ ବିକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ

ହୃଦୟ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ କେବଳ କ୍ଷତିକାରକ ଖାଦ୍ୟ ଛାଡ଼ିବା ନୁହେଁ, ସଠିକ୍ ଖାଦ୍ୟ ବାଛିବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ। ଏକ ନୂଆ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆମେ ଆମ ଖାଦ୍ୟାଭ୍ୟାସରେ ସୁସ୍ଥ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବା:

ଫାଇବର ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ: ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ, ওଟ୍ସ, ବ୍ରାଉନ୍ ରାଇସ୍, କ୍ୱିନୋଆ ପରି ଖାଦ୍ୟ ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ଏବଂ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଉପକାରୀ।

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଚର୍ବି: ଅଲିଭ୍ ଅଏଲ୍, ଆଭୋକାଡୋ, ବାଦାମ, ଓ ମାଛରେ ଥିବା ଓମେଗା-୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ।

ଫଳ ଓ ଶାକସବୁଜୀ: ରଙ୍ଗୀନ ଫଳ ଓ ଶାକସବୁଜୀ ଯେପରିକି ବେରି, ପାଳଙ୍ଗ, ଗାଜର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର, ଯାହା ହୃଦୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥାଏ।

 

କମ୍ ସୋଡିୟମ୍ ଖାଦ୍ୟ: ଘରେ ତାଜା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଲୁଣ ବଦଳରେ ମସଲା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।

 

ସୁସ୍ଥ ପାନୀୟ: ପାଣି, ନଡିଆ ପାଣି, ହର୍ବାଲ ଚା କିମ୍ବା ତାଜା ଫଳର ରସ ପିଅନ୍ତୁ।

Comments are closed.