ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ଜିଙ୍କ ଏକ ବିଶେଷ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ କୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା, ସ୍ନାୟୁଗତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ହଜମ ଶକ୍ତି କୁ ଭଲ ରଖିବାରେ ଜିଙ୍କ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଟେ । ଯଦି ଶରୀରରେ ଜିଙ୍କ ଅଭାବ ଥାଏ, ତେବେ କ୍ଷତ ଭଲ ହେବା ପାଇଁ ସମୟ ଲାଗେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ହେବାକୁ ଲାଗେ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତି ବାରମ୍ବାର ଅସୁସ୍ଥ ହେବାକୁ ଲାଗିଥାଏ । ସାଧାରଣତଃ ଶାକାହାରୀ ଲୋକଙ୍କ ଠାରେ ଜିଙ୍କ ର ଅଭାବ ଅଧିକ ଦେଖାଯାଇଥାଏ ।
ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆପଣ ସେହି ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ଭଲ ପରିମାଣର ଜିଙ୍କ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଜିଙ୍କ ର ଅଭାବ ଶରୀରରେ ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହି ଖାଦ୍ୟଗୁଡିକ ସହଜରେ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇପାରିବ । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସେହି ଖାଦ୍ୟ ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ…
ରାଶି ପୋଷକତତ୍ତ୍ବରେ ଭରପୁର ଅଟେ । ଏଥିରେ ଭଲ ପରିମାଣର ଜିଙ୍କ, କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ସେଲେନିୟମ୍, ଆଇରନ୍ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ B6 ଥାଏ । ଜିଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଶରୀରକୁ ଗରମ ରଖିବାରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ, ସେଥିପାଇଁ ଜିଙ୍କ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଶୀତ ଋତୁରେ ଖିଆଯାଏ । ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ରୁ ଦେଢ ଚାମଚ ରାଶି ଖାଇପାରିବେ ।
ଡ୍ରାଏ ଫ୍ରୁଟ୍ସ
ପିସ୍ତାବାଦାମ, ପାଇନ ନଟସ ଏବଂ କାଜୁ କିଛି ଏପରି ଡ୍ରାଏ ଫ୍ରୁଟ୍ସ ଯାହା ଶରୀରକୁ ଭଲ ପରିମାଣର ଜିଙ୍କ ଯୋଗାଇଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବାଦାମ ମଧ୍ୟ ଜିଙ୍କର ଏକ ଭଲ ଉତ୍ସ । ଡ୍ରାଏ ଫ୍ରୁଟ୍ସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହାର୍ଟର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଥାଏ ।
ଅଣ୍ଡା
ଅଣ୍ଡାକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇପାରେ । ଗୋଟିଏ ବଡ ଅଣ୍ଡା ଶରୀରକୁ ଦୈନିକ ଆବଶ୍ୟକତାର 5 ପ୍ରତିଶତ ଜିଙ୍କ ଯୋଗାଇଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅଣ୍ଡାରେ ଭଲ ପରିମାଣର ଚର୍ବି ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ । ଅଣ୍ଡା ଭିଟାମିନ୍ ବି ଏବଂ ସେଲେନିୟମର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ।
ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ପଦାର୍ଥ
ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ପଦାର୍ଥରେ ମିଳୁଥିବା ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟରୁ ଜିଙ୍କ ଅନ୍ୟତମ । ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ପନିରରେ ବିଶେଷତଃ ଭଲ ପରିମାଣର ଜିଙ୍କ ଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ କ୍ୟାଲସିୟମ ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ ସହିତ ଶରୀରରେ ଭଲ ପରିମାଣର ଭିଟାମିନ୍ ଡି ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
ଚିକେନ୍
ଯଦି ଆପଣ ଏକ ଶାକାହାରୀ ନୁହଁନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ ଚିକେନ୍ ଠାରୁ ଭଲ ପରିମାଣର ଜିଙ୍କ ପାଇପାରିବେ । ଚିକେନ୍ ଟିକ୍କା ହେଉ କିମ୍ବା ଗ୍ରିଲ୍ ଚିକେନ୍, ଆପଣ ନିଜ ପସନ୍ଦ ଅନୁଯାୟୀ ଚିକେନ୍ ଖାଇପାରିବେ । ଚିକେନ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋଟିନର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ସ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ଓଜନ ପରିଚାଳନାରେ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ।
Comments are closed.