Latest Odisha News

କିଏ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ଗାଜର ହାଲୱ, ଜାଣନ୍ତୁ ଏହି ହାଲୱାର ଇତିହାସ

ଭୁବନେଶ୍ଵର: ସାଧାରଣତଃ ଆମେ ମାନେ ପେଟ ଭରିବା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଥାଉ । କିନ୍ତୁ କିଛି ଏପରି ଖାଦ୍ୟ ଥାଏ ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ଇମୋଶନ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥାଏ । ଯେପରିକି ଗାଜର ହାଲୱା । ଗାଜର ହାଲୱା ଖାଇବାକୁ ଯେତିକି ସ୍ଵାଦିଷ୍ଟ ସେତିକି ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟପ୍ରଦ ମଧ୍ୟ । ଶୀତଦିନେ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ ଏହି ଗାଜର ହାଲୱା । ଗାଜର ହାଲୱାରେ, କ୍ଷୀର, ଡ୍ରାଇଫ୍ରୁଟ୍ସ, ମଲାଇ ଏବଂ ଘିଅ ମିଶିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି ଗାଜର ହାଲୱା ପ୍ରଥମେ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା ଏବଂ ଏହାକୁ କିଏ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସେବିଷୟରେ… ଭାରତରେ କେତେ ପ୍ରକାରର ହାଲୱା ତିଆରି କରାଯାଏ ତାହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିବା |

ଲକ୍ଷ୍ନୌର ଜଣେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଲେଖକ ତଥା ଐତିହାସିକ ହଲିମ ଶରର ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ‘ଗୁଜିସ୍ତା ଲକ୍ଷ୍ନୌ’ ରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହାଲୱା ପ୍ରଥମେ ଆରବ ଦେଇ ପାରସ୍ୟକୁ ଏବଂ ସେଠାରୁ ଭାରତକୁ ଆସିଥିଲେ। ଶିକାଗୋର ଐତିହାସିକ କୋଲିନ୍ ଟେଲର ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ‘ଫିଷ୍ଟସ୍ ଆଣ୍ଡ ଫାଷ୍ଟସ୍’ରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୧୩ ରୁ ୧୬ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ୟରେ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ତୁଗଲାକଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ହାଲୱା ଦିଲ୍ଲୀ ସୁଲତାନକୁ ଆସିଥିଲେ।

ଐତିହାସିକଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ହାଲୱାର ପ୍ରଥମ ରେସିପି ମହମ୍ମଦ ଇବନ୍ ଅଲ ହାସନ ଇବନ୍ ଅଲ କରିମଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଆରବୀୟ ପୁସ୍ତକ ‘କିତାବ ଅଲ-ତାବିଖ’ ରୁ ମିଳିଥିଲା । ଯେଉଁଥିରେ ହାଲୱା ର ୮ ଟି ଭିନ୍ନ ରେସିପି ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି | ଆରବୀରେ ‘ହାଲୱା’ ଅର୍ଥ ମିଠା | ଏପରିକି ଉପମହାଦେଶରେ ଏହାର ଏପରି ପ୍ରଭାବ ପଡିଥିଲା ଯେ ସେଠାକାର ମିଠା ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ‘ହାଲୱାଇ’ କୁହାଯାଏ । ଏହାକୁ ଇଜିପ୍ଟରେ ହଲାୱା, ଗ୍ରୀସର ହଲୱା, ହିବ୍ରୁ ଭାଷାରେ ହାଲୱାହ, ଆରବରେ ହିଲୱା, ତୁର୍କୀରେ ହେଲୱା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତରେ ହାଲୱା କୁହାଯାଏ । ଭାରତ ବ୍ୟତୀତ ପଡୋଶୀ ଆରବ ଦେଶରେ ହାଲୱାକୁ ବହୁତ ଲୋକ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି।

ଯେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ ସୁଲତାନ ପରେ ଭାରତରେ ମୋଗଲମାନେ ଶାସନ କରିବାକୁ ଆସିଲେ ସେତେବେଳେ ଖାଇବା-ପିଇବାର ସଂସ୍କୃତି ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା | ମିଠା ରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ହାଲୱା ତିଆରି ହେଉଥିଲା । ଏପରିକି ଏଥିରେ ଗାଜର ମଧ୍ୟ ମିଶାଯାଉଥିଲା । ମୋଗଲ କାଳରେ ତରଭୁଜ, ଡାଳିମ୍ବ ଏବଂ ଅଙ୍ଗୁର ସହିତ ଗାଜର ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ଆସିଥିଲା । କ୍ଷୀର, ଚିନି ଏବଂ ଖୁଆ ସହିତ ଗାଜରକୁ ମିଶାଇ ରାନ୍ଧିବା ପରେ ଗାଜର ହାଲୱା ସୃଷ୍ଟି ହେଲା | ପଞ୍ଜାବରେ ଏହି ନାମ ସହିତ ଗଜ୍ରେଲା ମଧ୍ୟ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସେଠାରେ ପାରମ୍ପାରିକ ମିଠା କୁହାଯାଏ |

 

 

Comments are closed.