ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତରମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଫଳ ଖାଇବା କିମ୍ବା ଫଳ ରସ ପିଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ସବୁବେଳେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ ଯେ ଫଳ ଖାଇବା ଭଲ ନା ଏହାର ରସ ପିଇବା ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ? ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତ ବୁଝିବା ପାଇଁ IANS ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞ ରିଦ୍ଧି ଖାନ୍ନାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଫଳ ଏବଂ ଏହାର ରସର ନିଜସ୍ୱ ଲାଭ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଫଳ ଅଧିକ ସୁସ୍ଥ ଅଟେ। ଏହାର କାରଣ କ’ଣ? ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା-
ରିଦ୍ଧି ଖାନ୍ନା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫଳଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ଫାଇବର ଥାଏ, ଯାହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଫଳ ଖାଇଥାଉ, ଆମେ ଏହି ଫାଇବର ପାଇଥାଉ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ରସ ପିଇଥାଉ, ଫାଇବରର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ହ୍ରାସ ହୋଇଯାଏ।
ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ-
ଫଳଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ନୁହେଁ ବରଂ ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ, ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଫାଇଟୋକେମିକାଲ୍ସ ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ଏହି ସମସ୍ତ ଉପାଦାନ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଏବଂ ଆମକୁ ଅନେକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ। ସେହି ସମୟରେ, ରସରେ ଏହି ସମସ୍ତ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଫାଇବରର ଅଭାବ ହେତୁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ କମିଯାଏ।
ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ
ଫଳଗୁଡ଼ିକ ରସ ଅପେକ୍ଷା ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଅଧିକ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଫଳ ଖାଇବା ପେଟକୁ ଭରିଦିଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ ଅତ୍ୟଧିକ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିପାରିବା। ସେହି ସମୟରେ, ରସ ପିଇବାର ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଆମେ ଶୀଘ୍ର ଅଧିକ କ୍ୟାଲୋରୀ ଖାଇଥାଉ, ଯାହା ଓଜନ ବଢାଇପାରେ।
ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଥିବା ଜୁସ୍
ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଥିବା ଜୁସ୍ ବିଷୟରେ ଖାନ୍ନା କହିଛନ୍ତି ଯେ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଜୁସ୍ କିମ୍ବା ଫଳ ରସରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଚିନି ଥାଏ। ଏହି ରସଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷତିକାରକ ସଂରକ୍ଷଣରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇପାରେ। ତେଣୁ, ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଥିବା ଜୁସ୍ ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଭଲ।
ଡିହାଇଡ୍ରେସନ୍ ହେଲେ କଣ କରିବା?
ଯେତେବେଳେ ଡିହାଇଡ୍ରେସନ୍ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଉଛି, ରିଦ୍ଧି ଖାନ୍ନା ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଫଳ ଏବଂ ଜୁସ୍ ଖାଇପାରିବେ। ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ରସ ଶରୀରକୁ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଫାଇବରର ଅଭାବ ଏହାକୁ କମ୍ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିଥାଏ। ତେଣୁ, ଏପରି ସମୟରେ ଫଳ ଖାଇବା ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ: ଏହି ଖବର କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲେଖାଯାଇଛି। ଏହାକୁ ଲେଖିବାରେ ଆମେ ଘରୋଇ ଉପଚାର ଏବଂ ସାଧାରଣ ତଥ୍ୟର ସାହାଯ୍ୟ ନେଇଛୁ। ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ କିଛି ତଥ୍ୟ ପଢୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ।