ବିରିୟାନି, ଏକ ନାମ ଯାହା ଶୁଣିବା ମାତ୍ରେ ପାଟିରୁ ଲାଳ ବାହାରେ। ଏହି ଖାଦ୍ୟ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକପ୍ରିୟ। ବିରିୟାନିର ଇତିହାସ ବହୁତ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଏହା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦେଶରେ ନିଜର ବିଶେଷତା ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହାର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ସୁଗନ୍ଧ ପଛରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ହେଉଛି ଚାଉଳ, ଯାହା ଏହାର ବିଶେଷ ଅଂଶ। ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି ଭାରତରେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଚାଉଳ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ହୁଏ ଏବଂ କେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ବିରିୟାନି ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟ।
ଭାରତରେ ଚାଉଳ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟରେ ଚାଷ କରାଯାଏ। ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଆଗରେ ରହିଛି। ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ହେଉଛି ବୃହତ୍ତମ ରାଜ୍ୟ, ଯାହା କେବଳ ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ବୃହତ୍ତମ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି। ଏହା ପରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଆସେ। ଯାହା ଚାଉଳ ଫସଲକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବଢାଇଥାଏ।
ଭାରତରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଧାନ ଚାଷ କରାଯାଏ, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ବାସୁମତି ଚାଉଳ, ସାଧନା ଚାଉଳ ଏବଂ ଲାଲ ଚାଉଳ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରମୁଖ ଅଟେ। ବାସୁମତି ଚାଉଳ ତାହାର ସୁଗନ୍ଧ, ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ବଡ଼ ଦାନା କାରଣରୁ ଅଧିକ ପସନ୍ଦ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ବାସୁମତି ଚାଉଳ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉତ୍ତର ଭାରତ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଚାଷ କରାଯାଏ। ଏଥି ସହିତ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ସୋନମାଚି ଏବଂ ଜରି ଚାଉଳ ପରି କିସମ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଏ। ଏହି କିସମଗୁଡିକ ବିଶେଷ ଭାବରେ ବିରିୟାନି ତିଆରିରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, ଯାହା ବିରିୟାନିର ସ୍ୱାଦକୁ ଆହୁରି ବଢାଇଥାଏ। ଭାରତୀୟମାନେ ପୁଲାଓ, ବିରିୟାନି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ବାସୁମତି ଚାଉଳକୁ ପ୍ରଥମେ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି ଭାରତ ହିଁ ପୁରା ବିଶ୍ୱକୁ ବାସୁମତି ଚାଉଳ ଯୋଗାଏ
କେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ବିରିୟାନି ଅଧିକ ଖିଆଯାଏ?
ଭାରତରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ବିରିୟାନି ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ବିରିୟାନି ସବୁଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ତାହା ହେଉଛି ହାଇଦ୍ରାବାଦ (ତେଲେଙ୍ଗାନା), କୋଲକାତା (ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ), ଚେନ୍ନାଇ (ତାମିଲନାଡୁ) ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ (ମହାରାଷ୍ଟ୍ର)। ମଟନ୍ କିମ୍ବା ଚିକେନ୍ ସହିତ ନିର୍ମିତ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ବିରିୟାନି ହେଉଛି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବିରିୟାନି। ଏହା ପରେ କୋଲକାତା ବିରିୟାନି ଆସେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆଳୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ। ଏପରିକି ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବିରିୟାନୀ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଉପାୟରେ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି।