Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ଖରା ଦିନେ ମାଟି ହାଣ୍ଡି ପାଣି ପିଉଛନ୍ତି କି? ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା

ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ, ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଥଣ୍ଡା ପାଣି ପିଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଅଧିକାଂଶ ଘରେ ଲୋକମାନେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ଆରମ୍ଭରୁ ପାଣିକୁ ଥଣ୍ଡା କରିବା ପାଇଁ ପାଣି ବୋତଲଗୁଡ଼ିକୁ ଫ୍ରିଜରେ ରଖିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଫ୍ରିଜ୍‌ର ଥଣ୍ଡା ପାଣି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ? ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହା ବଦଳରେ ଆପଣ ମାଟି ପାତ୍ର ପାଣି ପିଇପାରିବେ। ଏଥିରେ ପାଣି ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ଥଣ୍ଡା ରହିଥାଏ। ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ।

ଆଜିକାଲି ବଜାରରେ ମାଟି ପାତ୍ର କିମ୍ବା ମାଟିରେ ତିଆରି ବୋତଲ ଉପଲବ୍ଧ। ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିରେ ସଂରକ୍ଷିତ ପାଣି ପିଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ମାଟିରେ ତିଆରି ଏହି ପାତ୍ର ଏବଂ ବୋତଲ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ କଥା ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ, ନଚେତ୍ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ।

ପାତ୍ର ସଫା କରିବା
ପାତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରନ୍ତୁ। ମାଟିରେ ତିଆରି ପାତ୍ରରେ ଜୀବାଣୁ ଏବଂ ମଇଳା ଜମା ହୋଇପାରେ। ଯାହା ପାଣିକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ। ପାତ୍ର ଭିତରେ ଯେପରି କୌଣସି ଦୁର୍ଗନ୍ଧ କିମ୍ବା ମଇଳା ନଥାଏ, ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇବା ଉଚିତ। ଯଦି ଆପଣ ଏକ ନୂତନ ପାତ୍ର କିଣୁଛନ୍ତି ତେବେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଧୋଇ ଦିଅନ୍ତୁ। ଏଥିପାଇଁ, ଗରମ ପାଣି ଏବଂ ବେକିଂ ସୋଡ଼ାର ମିଶ୍ରଣ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପାତ୍ରର ଭିତର ଅଂଶ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରାଯାଇପାରିବ।

ଯଦି ଆପଣ ଏକ ମାଟି ପାତ୍ର ରଖନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଏପରି ସ୍ଥାନରେ ରଖନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ଏହାକୁ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇପାରିବ। ପ୍ରବଳ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରେ ରଖାଯାଇଥିବା ପାତ୍ରଟି ଶୀଘ୍ର ଗରମ ହୋଇଯାଏ, ଯାହା ପାଣିର ସ୍ୱାଦ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ ଏବଂ ପାଣି ମଧ୍ୟ ବେଶି ଥଣ୍ଡା ହୁଏ ନାହିଁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମାଟି ପାତ୍ରଟି ଶୀଘ୍ର ଭାଙ୍ଗିବାର ସମ୍ଭାବନା ଥାଏ। ଏହାକୁ ଏକ ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ପବନ ବାଜୁଥିବା ସ୍ଥାନରେ ରଖିବା ଭଲ।

ମାଟି ପାତ୍ରର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସମୟ ସମୟରେ ପାତ୍ରଟିକୁ ସଫା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଖନ୍ତୁ ଯେ ଏଥିରେ କୌଣସି ଫାଟ କିମ୍ବା ଭଙ୍ଗା ଅଛି କି ନାହିଁ। ଯଦି ପାତ୍ରଟି ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଛି କିମ୍ବା ଫାଟି ଯାଇଛି, ତେବେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ କାରଣ ଏହା ପାଣି ଢାଳିପାରେ କିମ୍ବା ପାଣିରେ ଜୀବାଣୁ ଜନିତ ପ୍ରଦୂଷଣ ହୋଇପାରେ।

ମାଟି ପାତ୍ରରେ ପାଣି ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ରଖିବା ଦ୍ଵାରା ପାଣିରେ ଜୀବାଣୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ, ତେଣୁ ପାତ୍ରର ପାଣି ସମୟ ସମୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଉଚିତ। ଯଦି ଆପଣ ମାଟି ପାତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରତିଦିନ ନୂଆ ପାଣି ରଖନ୍ତୁ। ବାସି ପାଣି ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅନୁଚିତ।

 

Comments are closed.