Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ନୂଆ ଗବେଷଣା ଦାବି; ସପ୍ତାହକୁ ୩ଥର ଚିପ୍ସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ୨୦% ବୃଦ୍ଧି ପାଏ

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଯଦି ଆପଣ ଘରେ କିଛି ଭଲ ରାନ୍ଧି ନାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଚିପ୍ସ ଖାଇଥାଆନ୍ତି । ଯଦି ଆପଣ ସିନେମା ଦେଖୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଚିପ୍ସ ଖାଆନ୍ତି । ଯଦି ବାହାରକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ଖାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରୁଛନ୍ତି, କିମ୍ବା ଘରେ ପାର୍ଟି କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଖାଦ୍ୟ ଭାବରେ ଚିପ୍ସ ଅର୍ଡର କରନ୍ତି । ଆପଣ କୌଣସି ବିପଦ ନ ଜାଣି ଏହି ସବୁ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଚିପ୍ସ ଖାଇବାର ଅଭ୍ୟାସ ଆପଣଙ୍କୁ ଅସୁସ୍ଥ କରୁଛି?

ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କହି ରଖୁଛୁ ଯେ ହାର୍ଭାର୍ଡ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏକ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଚିପ୍ସ ଖାଇବାର ଅଭ୍ୟାସ ହୃଦରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ । ଗବେଷଣାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଯଦି ଆପଣ ସପ୍ତାହରେ ୩ ଥର ଚିପ୍ସ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ହେବାର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଆଶଙ୍କା ରହିପାରେ । ଏହା ସହିତ, ଯଦି ଆପଣ ସପ୍ତାହରେ ୫ ଥରରୁ ଅଧିକ ଚିପ୍ସ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ିପାରେ ।

ଭାରତରେ ରଙ୍ଗୀନ ପ୍ୟାକେଟରେ ଥିବା କ୍ରିସ୍ପି ଆଳୁ ଚିପ୍ସକୁ ଏହା କୁହାଯାଏ । ବିଦେଶରେ ଚିପ୍ସକୁ ଆଳୁ ଫ୍ରାଏଜ୍ କିମ୍ବା ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ । ରିପୋର୍ଟରେ ଚିପ୍ସକୁ ବିପଦଜନକ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି କାରଣ ଏହା ଆଳୁକୁ ଗଭୀର ଭାଜି ତିଆରି କରାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆଳୁକୁ ଫୁଟାଇବା, ବେକିଂ କରିବା କିମ୍ବା ଦଳିବା ଭଳି ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଉପାୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ତେବେ ଏହା କ’ଣ ସମାନ ବିପଦଜନକ? ଉତ୍ତର ନା । ଏହି ଅଧ୍ୟୟନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ସିଝା, ବେକିଂ କିମ୍ବା ଦଳିବା ଆଳୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କେବଳ ୫% ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଯାହା ଚିପ୍ସ ସହ ସମାନ ।

ଗବେଷକମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଆଳୁ ଯୋଗୁଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଖାଇବା ଶୈଳୀ ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟ ହୁଏ । ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ସାଧାରଣତଃ ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାରେ ଭଜାଯାଏ, ଏଥିରେ ଅଧିକ ତେଲ, ଲୁଣ ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରହିଥାଏ ଯାହା ରକ୍ତ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରେ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ସିଝା କିମ୍ବା ବେକ୍ ହୋଇଥିବା ଆଳୁ ଫାଇବର, ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ପୋଟାସିୟମର ଏକ ଭଲ ଉତ୍ସ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ ।

ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ଏବଂ ଚିପ୍ସ ଯୋଗୁଁ ଶାରୀରିକ ସମସ୍ୟା

ନିରନ୍ତର ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ପେଟ ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ । ନିରନ୍ତର ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ଏବଂ ଚିପ୍ସ ଖାଇବା ପେଟ ପାଇଁ ହଜମ କରିବା କଷ୍ଟକର । କାରଣ ଏଥିରେ ଅଧିକ କ୍ୟାଲୋରୀ ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଥାଏ ଯାହାକୁ ଶରୀର ହଜମ କରିପାରେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ବଦହଜମୀ ଏବଂ ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭଳି ଅଭିଯୋଗ ଆଣିପାରେ । ଏହା ମସ୍ତିଷ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ । ଯାହା ମସ୍ତିଷ୍କକୁ କାମ କରିବାରୁ ବାଧା ଦିଏ, ଜିନିଷ ମନେ ରଖିବାରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଆଲଜାଇମର ରୋଗର ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷଣ ହୋଇପାରେ । ଓଜନ ମଧ୍ୟ ଲଗାତାର ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଯାହା ଆହୁରି ହୃଦ୍‌ରୋଗରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରେ ।

ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ଠାରୁ ବଞ୍ଚନ୍ତୁ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ…

ଛୋଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏକ ବଡ଼ ପରିଣାମ ଆଣିପାରେ । ଯେପରି ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ଅପେକ୍ଷା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ ବାଛିବା । ତିନି ଥର ଆଳୁର ସର୍ଭିଂକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ ସହିତ ବଦଳାଇ ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ୮% ରୁ ୧୯% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ । ଯେତେବେଳେ ଚିପ୍ସ ବଦଳରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଏହା ଶରୀର ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପରିବର୍ତ୍ତନ ।

ତେଣୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ଖାଇବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ବିରାମ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଭାବନ୍ତୁ – ଏହା ସ୍ୱାଦ ନା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ନଷ୍ଟ କରୁଛି । ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ନେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ କମ୍ ଚିପ୍ସ ଖାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ କରନ୍ତୁ ।

Comments are closed.