ଭୁବନେଶ୍ବର:ଆଜିକାଲି ଘରେ ନନ୍-ଷ୍ଟିକ୍ ବାସନ ବହୁତ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି। କଢେଇ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରେସର କୁକର, ତାୱା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନନ୍-ଷ୍ଟିକ୍ ବାସନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ଏପରି ବାସନ ଯେଉଁଥିରେ ଖାଦ୍ୟ ଲାଗିବାର କୌଣସି ଟେନସନ୍ ନଥାଏ । ଏହି ପାତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପଲିଟେଟ୍ରାଫ୍ଲୋରୋଇଥିଲିନ୍ (PTFE) ନାମକ ଏକ ଧାତୁ ସହିତ କୋଟିଙ୍ଗ ହୋଇଥାଏ। ଏହାକୁ ଟେଫଲନ୍ କୋଟିଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ସେହିଭଳି କିଛି ନନ୍-ଷ୍ଟିକ୍ ପାତ୍ରରେ ସିରାମିକ୍ କୋଟିଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।
କିନ୍ତୁ, ଯଦି ଆପଣ ନନ୍-ଷ୍ଟିକ୍ ପାତ୍ରରେ ଷ୍ଟିଲ୍ କିମ୍ବା ଆଲୁମିନିୟମ୍ ଚାମଚ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ତେବେ ପାତ୍ରର କୋଟିଙ୍ଗ ଖରାପ ହୋଇଯାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଅନେକ ଲୋକ ଏହାକୁ ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାର କରି ଚାଲିଥାନ୍ତି, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ।
ଯଦି ଆପଣ ଖରାପ କୋଟିଙ୍ଗ ଥିବା ନନ୍-ଷ୍ଟିକ୍ ପାତ୍ରରେ ରୋଷେଇ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ। କାରଣ ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ।
ନନ୍-ଷ୍ଟିକ୍ ବାସନ ଉପରେ ଏକ ଟେଫଲୋନ୍ (PTFE coating) ଆବରଣ ଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ସେହି ଆବରଣକୁ ସ୍କ୍ରାଚ୍ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସେଥିରୁ ମାଇକ୍ରୋସ୍କୋପିକ୍ କଣିକା ବାହାରି ଆସେ ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ମିଶିଯାଏ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଶରୀରରେ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତି, ଯାହା ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଯେପରିକି ଜ୍ୱର ଏବଂ ଶରୀର ଯନ୍ତ୍ରଣା। ଏହାକୁ ପଲିମର ଫ୍ୟୁମ୍ ଫିଭର (Polymer fume fever) ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ୟାନକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଗରମ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଏହି ବିପଦ ବଢ଼ିଯାଏ। ଏହା କ୍ଷତିକାରକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ (PFAS) ନିର୍ଗତ କରେ। PTFE-କୋଟିଙ୍ଗ ଯୁକ୍ତ କୁକୱେୟାର ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ନିର୍ଗତ କରେ ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ମିଶିଲେ ବିଷାକ୍ତ ହୁଏ । ଏହା ହରମୋନଗୁଡ଼ିକୁ ଅସନ୍ତୁଳିତ କରେ, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ଦୁର୍ବଳ କରେ ଏବଂ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ନନ-ଷ୍ଟିକ୍ ପାତ୍ରର କୋଟିଙ୍ଗ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ, ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ।
Comments are closed.