Latest Odisha News

BREAKING NEWS

କୋଲ୍ଡ ଡ୍ରିଙ୍କସ୍‌ରେ ରହିଛି କ୍ୟାନସର ତତ୍ତ୍ୱ, ଥଣ୍ଡା ପାନୀୟରେ ଥିବା ମିଠା ବିପଦଜ୍ଜନକ କହିଲା ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ

ଓଡିଶା ସମ୍ବାଦ ବ୍ୟୁରୋ: ଥଣ୍ଡା ପାନୀୟ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ରୋଗ ହୋଇପାରେ ! ଏହା ଆମ ନୁହେଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (WHO) ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି। ସବୁଠାରୁ ସାଧାରଣ କୃତ୍ରିମ ମିଠା ମଧ୍ୟରୁ ଆସପୋର୍ଟେମ୍ କର୍କଟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗ୍ଲୋବାଲ ହେଲ୍ଥ ବଡି ଦ୍ୱାରା ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କର୍ସିନୋଜନ ଘୋଷିତ ହୋଇପାରେ। ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ଏକ ରିପୋର୍ଟରେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ ହୋଇଛି। କୋକାକୋଲା ସମେତ ଅନେକ ଥଣ୍ଡାପାନୀୟ ଓ ଚୁଇଙ୍ଗମରେ କୃତ୍ରିମ ମିଠା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଆଉ ଏହି କୃତ୍ରିମ ମିଠାରେ ରହୁଥିବା ଆସପୋର୍ଟେମ କ୍ୟାନସରର କାରକ ବୋଲି ରିପୋର୍ଟରେ ଦର୍ଶାଇଛି ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ।

BjdElectrycity

ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ସୋଡା ଏବଂ କୋଲା ଭଳି ମୃଦୁ ପାନୀୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚୁଇଙ୍ଗମ୍ ଏବଂ କିଛି ସ୍ନାପଲ୍ ପାନୀୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଆସପୋର୍ଟେମ୍ ଶରୀରରେ କର୍କଟ କୋଷ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଏହି ବିଷୟରେ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଫର ରିସର୍ଚ୍ଚ ଅନ୍ କ୍ୟାନସର (IARC) କହିଛି ଯେ ଆପଣ ଆସପୋର୍ଟେମ୍ ଥିବା ଖାଦ୍ୟ କମ୍ କିମ୍ବା ଅଧିକ ସେବନ କଲେ ସୁଦ୍ଧା, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି।

ଆସପୋର୍ଟେମ୍ ଯାହା ଏକ କୃତ୍ରିମ ମିଠା, ପ୍ରକୃତରେ ମିଥାଇଲ୍ ଏଷ୍ଟର୍ ନାମକ ଏକ କାର୍ବୋନିକ କମ୍ପାଉଣ୍ଡ। ଏହା ନିୟମିତ ଗ୍ରାନ୍ୟୁଲେଡ୍ ଚିନି ଠାରୁ ୨୦୦ ଗୁଣ ଅଧି୍କ ମିଠା ଏବଂ 1981 ରେ କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀଯୁକ୍ତ ମିଠା ଭାବରେ ବଜାରକୁ ଆସିଥିଲା ​। ଏହା C14H18N2O5 ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ସୁଗାର ଫ୍ରି ଭାବେ ବେଶ୍ ଜଣାଶୁଣା। ୨୦୧୭ ରେ ପୁଷ୍ଟିକର ସ୍ନାୟୁ ବିଜ୍ଞାନର ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀମାନେ ରିପୋର୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ନାୟୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ, ଯାହା ଆଚରଣ ଏବଂ ଜ୍ଞାନଗତ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଯେପରିକି ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା, ମାଇଗ୍ରେନ୍, କ୍ରୋଧିତ ହେବା, ଚିନ୍ତା କରିବା, ଉଦାସୀନତା ଏବଂ ଅନିଦ୍ରା ରହିବା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା କେତେକ କର୍କଟ କୋଷକୁ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରିଗର କରୁଛି ଯାହା ଶରୀରରେ ବିଭିନ୍ନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆକାରରେ ବାହାରକୁ ଆସୁଛି।

Leave A Reply

Your email address will not be published.