ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି। ମୌସୁମୀ ପରେ ଶସ୍ତା ହୋଇପାରେ କ୍ଷୀର ମୂଲ୍ୟ। ଭାରତରେ ଦୁଗ୍ଧ ମୂଲ୍ୟ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ବର୍ଷର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି । । କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ସବୁଜ ଚାରା ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ଏବଂ ମୌସୁମୀ ପରେ ଦୁଗ୍ଧ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏକ ସାକ୍ଷାତକାରରେ ରୂପାଲା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ଅତ୍ୟଧିକ ବନ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଫସଲକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ, ତଥାପି ଚିନ୍ତା କରିବାର କିଛି ନାହିଁ। କାରଣ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଚାରାର ଅଭାବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଚାରାର ଅଭାବ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ନ ଥିବାରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଦାନା ଷ୍ଟକ୍ ରହିଛି। ସେହିପରି ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର କ୍ଲାଇମେଟ ରେଜିଲିୟଣ୍ଟ ବ୍ରିଡ଼ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗ ଦେଶରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ରୟ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁନାହିଁ। ସମବାୟ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ଦୁଗ୍ଧଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ବଜାର ଶକ୍ତି ଆଧାରରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ। କ୍ଷୀର ଏକ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ଏହାକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା କଷ୍ଟକର। ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣ କଥା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ।
କର୍ପୋରେଟ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ପରେ, ଆମେ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ । ଅମୂଲ ମଡେଲ ଯୋଗୁଁ ଗ୍ରାହକ ଯାହା ଦିଅନ୍ତି ତାହାର ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ସିଧାସଳଖ ଉତ୍ପାଦକଙ୍କ ପକେଟକୁ ଯାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବାକୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ନେଇ ଯୋଜନା ଚାଲିଛି। ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଲଗାତାର ଚାରାର ହୋଲସେଲ ମୂଲ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଏହା ୨୪୮ ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ, ଏପ୍ରିଲରେ ୨୩୭ ଏବଂ ଜୁନ୍ ମାସରେ ୨୨୨.୭୦ ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଏହାକୁ ଦେଖି ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ, ମୌସୁମୀ ପରେ ଦୁଗ୍ଧ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ହୋଇଯିବ। ମୌସୁମୀ ଏବଂ ଶୀତ ୠତୁ ଆରମ୍ଭରୁ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଦେଖି ଏାହର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ନେଇ ଯୋଜନା ଚାଲିଛି।
Comments are closed.