Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ଲୁଣର ବି ଥାଏ କି ଏକ୍ସପାଏରୀ ଡେଟ୍?

ଲୁଣ ବିନା ଖାଦ୍ୟ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ। ଲୁଣ ବିନା ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦ ନାହିଁ। ରାନ୍ଧିବା ସମୟରେ ଆପଣ କେତେ ମସଲା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ନା କାହିଁକି ଯଦି ଲୁଣ ନପଡେ, ତେବେ ଖାଦ୍ୟ ଭଲ ଲାଗେ ନାହିଁ। ଲୁଣ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଯାହା ସୋଡିୟମ୍ କ୍ଲୋରାଇଡ୍ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ। ଆମ ରୋଷେଇ ଘରର ଲୁଣ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜିନିଷ।

ମସଲା, ପନିପରିବା କିମ୍ବା ଡାଲି – ରୋଷେଇ ଘରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଏହି ସବୁ ଜିନିଷ କିଛି ସମୟ ପରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ କିନ୍ତୁ ଲୁଣ କେବେ ନଷ୍ଟ ହୁଏ କି? ଲୁଣକୁ ବହୁତ ଯତ୍ନର ସହିତ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ଅଳ୍ପ ଲୁଣ ଅତ୍ୟଧିକ ଏବଂ ପୁରା ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଅନେକ ଥର ଲୁଣ ମିଶାଇବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଭଲ ଲାଗେ ନାହିଁ, ତେବେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଲୁଣର ବ୍ୟବହାରିକ ସମୟ ସମାପ୍ତି ହୋଇଯାଇଛି। ଏହା ସମ୍ଭବ କି ? ଲୁଣର ବି ଥାଏ କି ଏକ୍ସପାଏରୀ ଡେଟ୍? ଆସନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଜାଣିବା…

ସାଧାରଣ ଲୁଣରେ ସୋଡିୟମ୍ କ୍ଲୋରାଇଡ୍ ଥାଏ, ଯାହା ରାସାୟନିକ ଭାବରେ ସ୍ଥିର ଅଟେ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଲୁଣ ଉପରେ ସମୟର କୌଣସି ବିଶେଷ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼େ ନାହିଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହାର କଦାପି ବ୍ୟବହାରିକ ସମୟ ସମାପ୍ତି ହୁଏ ନାହିଁ। ଲୁଣରେ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ କିମ୍ବା ଫଙ୍ଗସ୍ ବଢିବାର କୌଣସି ସମ୍ଭାବନା ନାହିଁ। ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରୁଥିବା ଜୀବାଣୁ ବଢିବା ପାଇଁ ଆର୍ଦ୍ରତା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଶୁଦ୍ଧ ଲୁଣରେ ପାଣି ନଥାଏ। ତେଣୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଖରାପ ହୁଏ ନାହିଁ।

ଲୁଣ ନଷ୍ଟ ହେବାର ଗୋଟିଏ କାରଣ ହେଉଛି ଏହା ଅନେକ ମାଇକ୍ରୋବସ୍ ପାଇଁ ବିପଦ ଅଟେ। ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଏକାଡେମିକ୍ସ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିସିନ୍ ର ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁଣ ମିଶାଇବା ଦ୍ୱାରା ମାଇକ୍ରୋବାୟାଲ୍ କୋଷଗୁଡ଼ିକ ଓସୋମୋଟିକ୍ ଝଟକା ଦେଇଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ, ମାଇକ୍ରୋବାୟଲ୍ କୋଷରୁ ଜଳର ଅଭାବ ହୋଇପାରେ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେତୁ ମାଇକ୍ରୋବାୟଲ୍ କୋଷଗୁଡ଼ିକ ବଢିବାକୁ ସକ୍ଷମ ନୁହଁନ୍ତି।

ଆମେରିକାର କୃଷି ବିଭାଗ ଅନୁଯାୟୀ ଶୁଦ୍ଧ ଲୁଣ କଦାପି ନଷ୍ଟ ହୁଏ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଅପରିଷ୍କୃତ ସମୁଦ୍ର ଲୁଣ ଶୁଦ୍ଧ ନଥାଏ। ଘରେ ବ୍ୟବହୃତ ଆୟୋଡାଇଜଡ୍ ଲୁଣରେ ଆୟୋଡିନ୍ ରାସାୟନିକ ଥାଏ। ଟେବୁଲ୍ ଏବଂ କୋଶେର ଲୁଣରେ ଆଣ୍ଟି-କେକିଂ ଏଜେଣ୍ଟ ଥାଏ, ଯାହା ସମୟ ସହିତ ଖରାପ ହୋଇପାରେ। ଏହା ଲୁଣରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ଏବଂ ଏହା ଜମାଟ ବନ୍ଧିଥାଏ। ତେଣୁ ଏପରି ଲୁଣ ନଷ୍ଟ ହୁଏ।

Comments are closed.