କ୍ଷୀର ପିଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ। କ୍ଷୀରରେ କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍, ଭିଟାମିନ୍ ବି ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଭଳି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଥାଏ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗାଈ, ମଇଁଷି ଅବା ଛେଳି କ୍ଷୀରର ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ଜାଣିଛେ। ହେଲେ ଗଧ କ୍ଷୀର କଥା ଶୁଣିଲେ ମନରେ ଅଲଗା ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। କାରଣ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଅଧିକାଂଶଙ୍କୁ ଜଣାନାହିଁ କହିଲେ ଚଳେ। ଗଧ ଶବ୍ଦର ବ୍ୟବହାର ଆମେ କେବଳ କାହାକୁ ଚିଡାଇବାକୁ କରିଥାଉ। ହେଲେ ଗଧର ଉପଯୋଗୀତା ବି ମଣିଷ ଜୀବନରେ ରହିଛି। ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଗାଈ, ମଇଁଷିଙ୍କର ଡାଏରୀ ଫାର୍ମ ଖୋଲିଥିବା କଥା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଛି। ଯେଉଁଠାରେ ଗାଈ, ମଇଁଷି କ୍ଷୀର ମିଳିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଆମ ଭାରତରେ ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଗଧ କ୍ଷୀର ବିକ୍ରି ହୁଏ।
ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ପ୍ରତିବର୍ଷ ଭାରତରେ ୧୮.୬୧ କୋଟି ୧୦ କିଲୋଗ୍ରାମ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ସାଧାରଣ କ୍ଷୀର ବିଷୟରେ କହୁନାହୁଁ। ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଗଧ କ୍ଷୀର ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଏହା ଶୁଣି ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଚକିତ ହୋଇଥିବେ। କିନ୍ତୁ ଆଜିକାଲି ଗଧ କ୍ଷୀର ପାଇଁ ବହୁତ ଚାହିଦା ରହିଛି। ଗଧର କ୍ଷୀରର ଏକ ବୁନ୍ଦା ମଧ୍ୟ ସୁନା ସହିତ ସମାନ। ଗଧ କ୍ଷୀର କାହିଁକି ଏତେ ମହଙ୍ଗା? ଭାରତର କେଉଁ ରାଜ୍ୟର ଲୋକମାନେ ଏହି ବ୍ୟବସାୟ କରନ୍ତି? ଆସନ୍ତୁ ଜାଣି
ଗଧ କ୍ଷୀର କାହିଁକି ମହଙ୍ଗା?
ଆପଣ ଲିଟରରେ ୬୦-୮୦ ଟଙ୍କା ପାଇଁ ସାଧାରଣ କ୍ଷୀର ପାଇପାରିବେ। ଯେଉଁଠାରେ ଗଧ କ୍ଷୀର ଲିଟର ପିଛା ୫ ହଜାରରୁ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପଲବ୍ଧ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଗଧ କ୍ଷୀରର ଚାହିଦା ଅଧିକ। ବାସ୍ତବରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବାରେ ଗଧ କ୍ଷୀର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି। ତେଣୁ ଏହା ସହିତ, ଏହା ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟରେ ମଧ୍ୟ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ସାଧାରଣ କ୍ଷୀର ତୁଳନାରେ ଗଧ କ୍ଷୀର ଏତେ ମହଙ୍ଗା ବିକ୍ରି ହେବାର ଏହି କାରଣ। ଏହି କ୍ଷୀର ମଣିଷ ପାଇଁ କେବଳ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ଠିକ୍ କରିବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଅନେକ ବିୟୁଟି ପ୍ରଡକ୍ଟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ।
ଉତ୍ତର ସର୍ବିଆରେ ଅନେକ ଲୋକ ଗଧ କ୍ଷୀରରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପନିର କିଣନ୍ତି। ଏହି ପନିରର ମୂଲ୍ୟ କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୭୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି। ଗଧ କ୍ଷୀର ପନିରକୁ ଫ୍ୟୁଲ ଚିଜ୍ କୁହାଯାଏ। ଗଧ କ୍ଷୀର ଆଣ୍ଟି-ଏଜିଂ ଉତ୍ପାଦ ତିଆରି ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଯେଉଁ ଲୋକଙ୍କର ଗାଈ ଏବଂ ମଇଁଷି କ୍ଷୀର ଦ୍ୱାରା ଆଲର୍ଜି ହୁଏ ସେମାନେ ଗଧ କ୍ଷୀରରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଖାଇ ପାରିବେ। ଗଧର କ୍ଷୀର ବିଷୟରେ ଏକ କାହାଣୀ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ଇଜିପ୍ଟର ରାଣୀ କ୍ଲିଓପାଟ୍ରା, ଯିଏ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ସୁନ୍ଦର ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯାଏ। ସେ ଗଧର କ୍ଷୀର ସହିତ ସ୍ନାନ କରୁଥିଲେ। ଯାହାଫଳରେ ସେମାନଙ୍କର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିଥାଏ।
ଭାରତର ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ବ୍ୟବସାୟ କରାଯାଏ
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଗଧ ଦୁଗ୍ଧ ବ୍ୟବସାୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟ ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ଲୋକ ଏହି ବ୍ୟବସାୟ କରନ୍ତି। ଖରାନୀ ପ୍ରଜାତିର ଗଧର ଦୁଗ୍ଧ ରାଜସ୍ଥାନରେ ବେଶ୍ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ତେଣୁ ଗୁଜୁରାଟରେ ହାଲାରି ଗଧର କ୍ଷୀର ବହୁତ ବିକ୍ରି ହୁଏ।
Comments are closed.