ଓଡ଼ିଶା ସମ୍ବାଦ ବ୍ୟୁରୋ: ସମସ୍ତଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘରେ ରସୁଣକୁ ମସଲା ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ଏହାକୁ ଔଷଧି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ କାରଣ ଏହା ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣରେ ଭରପୂର। ପନିପରିବା, ଡାଲି, ମାଂସାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦିରେ ରସୁଣ ବିନା ଏହାର ସ୍ୱାଦ କିଛିଟା କମ୍ ଲାଗିଥାଏ । ରସୁଣରେ ଏତେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଥାଏ ଯେ ଏହା ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଅମୃତ ପରି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ବିଶେଷକରି, ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ କଞ୍ଚା ରସୁଣ ଚୋବାଇଲେ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାହାଯ୍ୟ ହୁଏ। ତେବେ ଏହାର ଆହୁରି ଅନେକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଜାଣନ୍ତୁ…
ରସୁଣର ପ୍ରଭାବ କ’ଣ?
ରସୁଣର ଉଷ୍ମତା ପ୍ରଭାବ ଅଛି। ଶୀତଦିନେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରକୁ ଭିତରୁ ଉଷ୍ମ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ହୁଏ। ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କଫ, କାଶ କମିଥାଏ । ଆପଣ ରସୁଣକୁ ରାନ୍ଧି କରି ଖାଆନ୍ତି। ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ ପନିପରିବା ଏବଂ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟରେ ପେଷ୍ଟ କରି ନଚେତ ଗୋଟା ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ ଦୁଇଟି ପାଖୁଡା କଞ୍ଚା ରସୁଣ ଖାଇଲେ ଏହାର ଲାଭ ଅଧିକ ହୁଏ। ଆପଣ ଏହାକୁ ମହୁ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ । ଏହା ସହିତ ଆପଣ ଏହାକୁ କାଢା ତିଆରି କରି ମଧ୍ୟ ପିଇପାରିବେ। ରସୁଣରେ ସଲଫର୍ ଯୌଗିକ ଆଲିସିନ୍, ଭିଟାମିନ୍ C ଏବଂ B6 ପରି ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଏବଂ କ୍ୟାଲସିୟମ, ପୋଟାସିୟମ୍, ଫାଇବର, ଫସଫରସ୍, ଲୁହା, ମାଙ୍ଗାନିଜ୍ ଏବଂ ସେଲେନିୟମ୍ ଭଳି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟ ରହିଛି।