ଶୀତ ଋତୁ ଚାଲିଛି। ଏହି ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ଋତୁକାଳୀନ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ଗରମ ରଖିବା ପାଇଁ ଶୁଖିଲା ଫଳ ବା ଡ୍ରାଏ ଫ୍ରୁଟ୍ସ ଖାଇଥା’ନ୍ତି। ଏଗୁଡିକ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ ଏବଂ ଫାଇବର ସହିତ ସମସ୍ତ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ପାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଶୀତଦିନେ ପ୍ରତିଦିନ ୫ ପ୍ରକାର ଶୁଖିଲା ଫଳ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ କ’ଣ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ଜାଣିଛନ୍ତି କି?
ଦିଲ୍ଲୀର ଶ୍ରୀ ବାଲାଜୀ ଆକ୍ସନ ମେଡିକାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟର ମୁଖ୍ୟ ଡାଏଟିସିଆନ ପ୍ରିୟା ପାଲିୱାଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଖରୋଟ, ବାଦାମ, କାଜୁ, ପିସ୍ତା ଏବଂ କିସମିସ୍ ଭଳି ପାଞ୍ଚ ପ୍ରକାର ଶୁଖିଲା ଫଳ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୁଖିଲା ଫଳ ପ୍ରକୃତିରେ ଗରମ ଅଟେ। ତେଣୁ ଏହାକୁ ପାଣିରେ ଭିଜାଇବା ପରେ ଖାଇବା ପରାମର୍ଶଦାୟକ। ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କଠାରୁ ଜାଣିବା ଯେ ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ୫ ପ୍ରକାର ଶୁଖିଲା ଫଳ ଖାଆନ୍ତି ତେବେ କ’ଣ ହୁଏ?
ଶୁଖିଲା ଫଳ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ଶୁଖିଲା ଫଳରେ ଫାଇବର ପାଇବେ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ହଜମକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ଶୁଖିଲା ଫଳଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ସହିତ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ସହିତ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଶୁଖିଲା ଫଳରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟର ଉପସ୍ଥିତି ହେତୁ ସେମାନେ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପରୁ ରକ୍ଷା କରନ୍ତି। ଫଳଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ପୋଟାସିୟମ ଥାଏ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ହୃଦୟର କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷମତା ବଢାଇଥାଏ।
ଶୁଖିଲା ଫଳ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତି ଘଟାଇପାରେ। ଯଦି କାହାର ମଧୁମେହ ଅଛି, ତେବେ ସେ ଅଧିକ ଶୁଖିଲା ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଶୁଖିଲା ଫଳଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧିକ କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ, ଯାହା ସହଜରେ ଓଜନ ବଢାଇପାରେ। ଯଦି ଆପଣ ପାଞ୍ଚ ପ୍ରକାରର ଶୁଖିଲା ଫଳ ଖାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଏଥିରେ ଆଲର୍ଜି ହେଉଛି କି ନାହିଁ କାରଣ କିଛି ଲୋକଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଆଲର୍ଜି ହୁଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସନ୍ତୁଳିତ ପରିମାଣରେ ଶୁଖିଲା ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ୍। ଯଦି ଆପଣ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ତେବେ ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରିବା ଉଚିତ୍।