ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଦେଶରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ଅଣ୍ଡା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିରାପଦ, ଏବଂ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ରୋଗର କୌଣସି ଆଶଙ୍କା ନାହିଁ। ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ (FSSAI) ଅଣ୍ଡା ସମ୍ପର୍କରେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ପ୍ରସାରିତ ଗୁଜବ ଏବଂ ଦାବିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣ୍ଡନ କରିଛି। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏପରି ରିପୋର୍ଟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନାବଶ୍ୟକ ଭୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
FSSAI ଅନୁଯାୟୀ, ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ମିଡିଆ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପୋଷ୍ଟରେ ଦାବି କରାଯାଇଛି ଯେ ଅଣ୍ଡାରେ ନାଇଟ୍ରୋଫ୍ୟୁରାନ ନାମକ ଏକ ନିଷିଦ୍ଧ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ରହିଛି, ଯାହାକୁ କର୍କଟ ରୋଗ ସହିତ ଯୋଡାଯାଉଛି। ଏହାର ଜବାବରେ, FSSAI ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି ଯେ କୁକୁଡ଼ା ପାଳନ ଏବଂ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନରେ ନାଇଟ୍ରୋଫ୍ୟୁରାନ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କିତ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷିଦ୍ଧ। ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କୌଣସି ସ୍ତରରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାର ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ନୁହେଁ।
FSSAI ଅଧିକାରୀମାନେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ., ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନକ (ଦୂଷକ, ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ) ନିୟମାବଳୀ, 2011 ଅନୁଯାୟୀ କୁକୁଡ଼ା ଚାଷ ଏବଂ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନର ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ନାଇଟ୍ରୋଫ୍ୟୁରାନର ବ୍ୟବହାର କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବରେ ନିଷିଦ୍ଧ।
କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଇଟ୍ରୋଫ୍ୟୁରାନ ମେଟାବୋଲାଇଟ୍ସ ପାଇଁ 1.0 µg/kg ର ବାହ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ଅବଶିଷ୍ଟ ସୀମା (EMRL) କେବଳ ନିୟାମକ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି। ଏହି ସୀମା ଆଧୁନିକ ପରୀକ୍ଷାଗାର କୌଶଳ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟଯୋଗ୍ୟ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ ଏହି ପଦାର୍ଥର ବ୍ୟବହାର ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ।
FSSAI ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି ଯେ ଦେଶରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କଠୋର ନିୟମ ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡ ରହିଛି। ଅଣ୍ଡା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଏକ ଶସ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ସ ହୋଇଥିବାରୁ ଏବଂ ଏହାର ସେବନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥିବାରୁ ସଂଗଠନ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଥିବା ଅସତ୍ୟ ଖବର ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛି।