ଭୁବନେଶ୍ୱର: ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଉଛି। ଏପରି ସମୟରେ ପାନମଧୁରୀ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟ ଭାବେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି, ଯାହା କେବଳ ମସଲା କିମ୍ବା ମାଉଥ୍ ଫ୍ରେସନର୍ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବର୍ଦ୍ଧକ ଖାଦ୍ୟ ଭାବେ କାମ କରୁଛି। ଏହାର ସ୍ୱାଦ ସହ ଏଥିରେ ରହିଥିବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଗରମରେ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନେଇଥାଏ।
ଗରମ ଦିନରେ ପାନମଧୁରୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରକୁ ଆରାମ ଦେଇଥାଏ। ଏହା ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିବା ସହ ରକ୍ତକୁ ଶୁଦ୍ଧ ରଖିଥାଏ। ଏଥିରେ ଥିବା ଆଣ୍ଟି-ଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଗୁଣ ଶରୀରକୁ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଭାବେ ସଫା ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ଗରମ ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ଅସୁସ୍ଥତାକୁ ଦୂରେଇ ରଖେ। ଏହା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଡିଟକ୍ସ ଭାବେ କାମ କରିଥାଏ ବୋଲି ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଗରମ ଦିନରେ ପାଚନ ସମସ୍ୟା ସାଧାରଣ କଥା। ପାନମଧୁରୀରେ ରହିଥିବା ଫାଇବର ପାଚନ ତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ସହ ହଜମ ଶକ୍ତିକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଏହା ପେଟକୁ ସଫା ରଖି ଅମ୍ଳତା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ଟ୍ରିକ୍ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ଏହାକୁ ଭୋଜନ ପରେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟ ସହଜରେ ହଜମ ହୋଇଥାଏ। ଏହାର ଭିଟାମିନ୍-ସି ଓ ଆଣ୍ଟି-ବ୍ୟାକ୍ଟିରିଆଲ୍ ଗୁଣ ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ୍ କରେ। ଗରମରେ ସଂକ୍ରମଣ ଓ ଭାଇରାଲ୍ ଜ୍ୱରର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ପାନମଧୁରୀ ଏହାକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଏଥିରେ ରହିଥିବା ଜିଙ୍କ୍ ଓ ମ୍ୟାଗନେସିୟମ୍ ଶରୀରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରେ।
ପାନମଧୁରୀରେ ପୋଟାସିୟମ୍ ରହିଥିବାରୁ ଏହା ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖେ। ଗରମ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ସମୟରେ ରକ୍ତଚାପରେ ଅସ୍ଥିରତା ଦେଖାଦେଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ନିୟମିତ ବ୍ୟବହାର ହୃଦୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହ ହୃଦ୍ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମାଇଥାଏ। ପାନମଧୁରୀ କେବଳ ଏକ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ଏହା ଗରମରେ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାର ଏକ ସହଜ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟ। ଏହାର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଯେପରି କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଆଇରନ୍ ଓ ଫାଇବର ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ସହ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସତେଜତା ଆଣିଥାଏ। ତେଣୁ ଗରମରେ ପାନମଧୁରୀକୁ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରି ଏହାର ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ।
Comments are closed.