Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍‌ରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା କେତେ ସୁରକ୍ଷିତ? ଜାଣନ୍ତୁ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ

କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବଦଳୁଥିବା ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଘରର ରୋଷେଇ ଘର ମଧ୍ୟ ହାଇ-ଟେକ୍ ହୋଇପାରିଛି। ଆଜିକାଲି ଖାଦ୍ୟ ଗରମ ଏବଂ ରାନ୍ଧିବା ପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଇଛି। ଅଫିସ୍, ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ହୋଟେଲ କିମ୍ବା ଘର ରୋଷେଇ ହେଉ, ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା ପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।

ବିଶେଷକରି ଶୀତ ଋତୁରେ, ମାଇକ୍ରୋୱେବ ବିନା କାମ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଯଦିଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ ହୁଏ, ତଥାପି ଇଣ୍ଟରନେଟରେ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥାଏ। ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଉଠିଥାଏ କି ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା କର୍କଟ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ କି? ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଉତ୍ତର…

ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା ପ୍ରକୃତରେ କ୍ଷତିକାରକ କି?

ବାସ୍ତବରେ, ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ କୁହାଯାଉଛି ଯେ ଏଥିରେ ଉତ୍ତପ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ଭଳି ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିଯାଏ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ସତ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛୁ ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଗରମ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକୃତରେ କର୍କଟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ କିମ୍ବା ଏହା କେବଳ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିସ୍ତାରିତ ଏକ ଭୁଲ ଧାରଣା।

ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ କର୍କଟ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ କି?

କୁହାଯାଏ ଯେ ମାଇକ୍ରୋୱେଭରୁ ବାହାରୁଥିବା ବିକିରଣ ହେତୁ ଖାଦ୍ୟ ରେଡିଓଆକ୍ଟିଭ୍ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ କର୍କଟ ଭଳି ରୋଗ ଦେଇପାରେ। ତେବେ, ଏହି ଘଟଣାରେ କେତେ ସତ୍ୟ ଅଛି, ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞ ପୂଜା ମାଖିଆ ତାଙ୍କ ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଏକ ଭିଡିଓ ସେୟାର କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୁଲ ଧାରଣା। ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ବିକିରଣ ନିର୍ଗତ କରେ ନାହିଁ ଯାହା କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।

ବାସ୍ତବରେ ଏହା କୁହାଯାଏ ଯେ ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା ସମୟରେ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ବିକିରଣ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥାଏ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ଗରମ ହୋଇଯାଏ କିନ୍ତୁ ସେପରି କୌଣସି ବିକିରଣ ନାହିଁ ଯାହା କାରଣରୁ ଖାଦ୍ୟ ରେଡିଓଆକ୍ଟିଭ୍ ହୋଇଯାଏ। ଏଥିରେ କୌଣସି ସତ୍ୟତା ନାହିଁ ଯେ ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଗରମ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥାଏ। ଅଦ୍ୟାବଧି ଏହି ବିଷୟରେ କୌଣସି ବିଶେଷ ରିପୋର୍ଟ କିମ୍ବା ଅନୁସନ୍ଧାନ ନାହିଁ ଯାହା ଆଧାରରେ ଏହା କୁହାଯାଇପାରିବ।

ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା ସମୟରେ ଏହି ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରନ୍ତୁ

ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା ସମୟରେ କିଛି ଜିନିଷ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଗୁରୁତର କ୍ଷତି ଘଟାଇପାରେ। ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା ପାଇଁ କେବଳ ଗ୍ଲାସ୍ ବାସନ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବାସନ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହାର କଣିକା ଖାଦ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରେ। ଏହା ଗୁରୁତର କ୍ଷତି ଘଟାଇପାରେ।

ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାସନରେ ଗରମ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତର କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ। ଏହି କାରଣରୁ, ଏହା ଗର୍ଭରେ ଥିବା ପିଲା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ମୋଟ ଉପରେ, ଏହା କୁହାଯାଇପାରେ ଯେ ମାଇକ୍ରୋୱେଭରେ ଖାଦ୍ୟ ଗରମ କରିବା ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ରୋଗ ହୁଏ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଦୃଢ ପ୍ରମାଣ ନାହିଁ। ଯଦିଓ, ଯଦି ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ଯତ୍ନର ସହିତ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ତେବେ କୌଣସି କ୍ଷତି ହେବ ନାହିଁ।

 

Comments are closed.