Latest Odisha News

BREAKING NEWS

୨୦୧୯ରେ ୯୩ କୋଟି ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି!

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ସର୍ବଶେଷ ଜାତିସଂଘର ଖାଦ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସୂଚକାଙ୍କ-୨୦୨୧ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୧୯ରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ୯୩ କୋଟି ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ଯାହାକି ସମୁଦାୟ ଉପଲବ୍ଧ ଖାଦ୍ୟର ୧୭ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ। ଏଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ସର୍ବାଧିକ ୬୧ ପ୍ରତିଶତ ଖାଦ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରେ ଅଛି। ଏହା ପରେ ୨୬ ପ୍ରତିଶତ ଖାଦ୍ୟ ହୋଟେଲ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ୧୩ ପ୍ରତିଶତ ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି।

ପ୍ରତିବର୍ଷ ମୁଣ୍ଡପିଛା ୮୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ଖାଦ୍ୟ ଅପଚୟ ସହିତ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଏହି ତାଲିକାରେ ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି। ଏଥି ସହିତ, ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହେଉଛି। ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଆୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶରେ ଏହା ହେଉଛି ସମସ୍ୟା।

ବିଡମ୍ବନାର ବିଷୟ, ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ବଳକା ଖାଦ୍ୟକୁ ଆମ ଘର, ହୋଟେଲ କିମ୍ବା କୌଣସି ବିବାହ ସମାରୋହରେ ଫୋପାଡି ଦେଇଥାଉ। ଅନ୍ୟ ପଟେ ଏପରି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଦୁଇ ଦିନର ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପାଉନାହାନ୍ତି। ଆମର ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଖାଦ୍ୟକୁ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଦରଜା ଦିଆଯାଇଥାଏ।

ତେଣୁ, ଆମର ପୁରାତନ କାଳରେ, ଖାଦ୍ୟର ଅପଚୟକୁ ପାପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଯେତିକି ଧାନ ନଷ୍ଟ କରୁଛେ ବ୍ରିଟେନ ସେତିକି ଧାନ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ଅସମର୍ଥ। ଯଦିଓ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର, ତଥାପି ଆମ ଦେଶରେ ଭୋକିଲା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଚୀନ୍ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ। ଏଥିରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ପିଲା ଅଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହେତୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥକୁ ସଞ୍ଚୟ କରି ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ କୋଟି ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ।

ଖାଦ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବହାର କରିବା କଷ୍ଟକର କାମ ନୁହେଁ। ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ସହଜରେ ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବେ। ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି କଠୋର ନିୟମର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ମାନସିକତା ବଦଳାଇ ସମସ୍ତେ ଖାଦ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସହଜରେ କରିପାରିବେ। ଏଥିପାଇଁ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ରହିବା ଉଚିତ।

ଏହା ସହିତ ଆମେ ଆମର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ଏବଂ ଆମର ଅଭ୍ୟାସରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଆବଶ୍ୟକ।

Comments are closed.