ଭୁବନେଶ୍ଵର: ଆଜିକାଲି ପିଲାଠୁ ବୁଢା ସଭିଏଁ ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଖାଇବା ପାଇଁ ପାଗଳ । ବଦଳୁଥିବା ଲାଇଫ ଷ୍ଟାଇଲର କାରଣରୁ ଆମର ଖାଇବା ପିଇବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କିଛି ବଦଳି ଯାଇଛି । ସମୟର ଅଭାବ କାରଣରୁ ଲୋକେ ବହୁତ ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଖାଉଥିବା ଦେଖାଯାଉଛି। ଏହା ଖାଇବାକୁ ବହୁତ ସ୍ଵାଦିଷ୍ଟ ହୋଇଥିବାବେଳେ କମ ସମୟରେ ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଖାଇବା ଦ୍ଵରା କେତେକ କ୍ଷତି ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ବହୁତ ଅସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟକର ହୋଇଥାଏ। ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏଭଳି ଜଙ୍କ ଫୁଡ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଖାଇଥାନ୍ତି ସେମାନେ ବହୁ ପ୍ରକାରର ରୋଗରେ ପଡ଼ିପାରନ୍ତି। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ହେଉଥିବା କ୍ଷତି ବିଷୟରେ ।
ସ୍ମରଣ ଶକ୍ତି କମ ହୋଇଥାଏ
ବଜାରରେ ମିଳୁଥିବା ଜଙ୍କଫୁଡରେ ଅପପୁଷ୍ଟି ଖାଦ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ଏହାର ନିୟମିତ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ଵାରା କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଭିଟାମିନ୍, ଫସଫରସ୍, ଜିଙ୍କ, ତମ୍ବା, ମାଙ୍ଗାନିଜ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଶରୀରରେ ଅଭାବ ଦେଖାଯାଏ। ଏହି କାରଣରୁ ଏହା ଆମର ଚିନ୍ତା ଶକ୍ତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଏ। ତେଣୁ, ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ବଦଳରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଖାଆନ୍ତୁ।
ମୋଟାପଣର ଶିକାର ହୋଇପାରନ୍ତି
ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଆପଣ ମୋଟାପଣର ଶିକାର ହୋଇପାରନ୍ତି । ଏହିପରି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟରେ କ୍ୟାଲୋରୀ ପରିମାଣ ବହୁତ ଅଧିକ ଥାଏ । ଯାହାଦ୍ଵାରା ଓଜନ ବହୁତ ବଢିଥାଏ। ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଚିନି ଏବଂ ଲୁଣ ଥାଏ । ଯାହା ମଧୁମେହ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।
ଅସ୍ଥି ଦୁର୍ବଳ ହୋଇପାରେ
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟକୁ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏଥିରେ ଫସଫେଟ୍ ନାମକ ଏକ ଉପାଦାନ ଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଏହା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଲାଗିଥାଏ । କିନ୍ତୁ, ଅଧିକ ପରିମାଣର ଫସଫେଟ୍ ହେତୁ ହାଡ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଏ। ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଖାଆନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣା ସମସ୍ୟାର ଶିକାର ହୋଇପାରନ୍ତି ।
ଗର୍ଭଧାରଣ କ୍ଷମତା ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ
ବହୁତ ପରିମାଣରେ ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଗର୍ଭଧାରଣ କ୍ଷମତା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ । ଜଙ୍କଫୁଡରେ ଥେଲେଟସ ଥାଏ । ଯାହା ଶରୀରରେ ହରମୋନର ସନ୍ତୁଳନକୁ ବ୍ୟାହତ କରିଥାଏ ।
ହୃଦଘାତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା
ଜଙ୍କଫୁଡରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ମିଳିଥାଏ । ଯାହା ହୃଦଘାତର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ଜଙ୍କଫୁଡ୍ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଖରାପ ଚର୍ବି ଜମା ହେବା ସମସ୍ୟା ଏବଂ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଓ ସୋଡିୟମର ପରିମାଣ ବଢିପାରେ। ଏହା ସହିତ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର କାରଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ।
Comments are closed.