Latest Odisha News

ରୋଷେଇ ଏବଂ ଘରୋଇ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀରେ ରହିଛି କ୍ୟାନସର କାରକ!

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: କର୍କଟ ଏକ ସାଧାରଣ ରୋଗ ହୋଇଗଲାଣି। ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏହି ମାରାତ୍ମକ ରୋଗର ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଜୀବନଶୈଳୀର କାରଣ ଯେପରିକି ଖାଦ୍ୟ, ନିଷ୍କ୍ରିୟତା ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷିତ ପରିବେଶର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା କର୍କଟ ରୋଗର ପ୍ରାଥମିକ କାରଣ ଅଟେ।

ଜାତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଟାଇମ୍ସରେ  ପ୍ରକାଶିତ ରିପୋର୍ଟରେ ମୁମ୍ବାଇର ହେଡ୍ ଆଣ୍ଡ ନେକ୍ କ୍ୟାନସର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପସର୍ଜିକାଲ ଅଙ୍କୋଲୋଜିଷ୍ଟ ଡାକ୍ତର କାନବ କୁମାର କହିଛନ୍ତି, ସାଧାରଣ ଘରୋଇ ବ୍ୟବହୃତ ଜିନିଷରେ କାର୍ସିନୋଜେନ କେମିକାଲ ଥାଏ ଯାହା କ୍ୟାନସର ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇଥାଏ। ଅତି ବାଇଗଣି ରଶ୍ମି ଭଳି ଭୌତିକ ଏଜେଣ୍ଟ, ଆଜବେଷ୍ଟସ୍ ଭଳି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭୂତାଣୁର ଜୈବିକ ଏଜେଣ୍ଟ ସମେତ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ କାର୍ସିନୋଜେନ ଆମ ଆଖପାଖରେ ରହିଛି।

କାର୍ସିନୋଜେନ୍ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଲେ କର୍କଟ ରୋଗ ହେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମିଳେ ନାହିଁ; ବିପଦଜନକ କାରଣଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଂସ୍ପର୍ଶର ସ୍ତର ଏବଂ ଜେନେଟିକ୍ ପ୍ରବୃତ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହୃତ ଘରୋଇ ଜିନିଷ ପ୍ରତି ସତର୍କତା ଆବଶ୍ୟକ:

ଟେଫ୍ଲୋନ-କୋଟେଡ୍ ପ୍ୟାନ୍: ରୋଷେଇ ଏବଂ ସଫା କରିବାକୁ ଏହା ସୁବିଧାଜନକ। କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ୟାନ ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାରେ କ୍ଷତିକାରକ ପର୍ଫ୍ଲୋରିନେଟେଡ୍ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ନିର୍ଗତ କରେ । ତେଣୁ ସିରାମିକ୍ କିମ୍ବା କାଷ୍ଟ-ଆଇରନ୍ ରୋଷେଇ ସାମଗ୍ରୀ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି।

ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଖାଦ୍ୟ ପାତ୍ର: ସୁବିଧା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ କାରଣରୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଏହି କଣ୍ଟେନର ଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାୟତଃ ବିପିଏ ଏବଂ ଫ୍ଥାଲେଟ୍ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଉଭୟ ଜଣାଶୁଣା କାର୍ସିନୋଜେନ୍ । ଗ୍ଲାସ୍ କିମ୍ବା ଷ୍ଟେନଲେସ୍-ଷ୍ଟିଲ୍ କଣ୍ଟେନର ବ୍ୟବହାର କରିବା ନିରାପଦ।

ସଫେଇ ସାମଗ୍ରୀ: ଆମୋନିଆ, ଇଥିଲିନ୍ ଗ୍ଲାଇକୋଲ୍ ମୋନୋବୁଟିଲ୍ ଆସିଟେଟ୍, ସୋଡିୟମ୍ ହାଇପୋକ୍ଲୋରାଇଟ୍ କିମ୍ବା ଟ୍ରାଇସୋଡିୟମ୍ ଫସଫେଟ୍ ଭଳି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଥିବା ଡିଟର୍ଜେଣ୍ଟ୍, ଦ୍ରବଣ ଏବଂ ଜୀବାଣୁନାଶକ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଚର୍ମ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାକୁ ବିଚଳିତ କରିପାରେ।

ସୁଗନ୍ଧିତ ମହମବତୀ: ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ପରଫ୍ୟୁମ୍ ଏବଂ ପାରାଫିନରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। କିମ୍ବା ସିଗାରେଟ୍ ଧୂଆଁ ଭଳି ଧୂଆଁ ନିର୍ଗତ କରେ।

କାର୍ସିନୋଜେନ ଡିଏନଏକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରେ। ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯାହା ସାଧାରଣ କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ କର୍କଟ ରୋଗରେ ପରିଣତ କରେ। ଏହି ମ୍ୟୁଟେସନ୍ କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଭାବରେ ଗୁଣିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥାଏ। ଯାହା ଟ୍ୟୁମର କିମ୍ବା ରକ୍ତ କର୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ତେବେ ସାଧାରଣତଃ ଶରୀରରେ କାର୍ସିନୋଜେନ ଜମା ହେବାରୁ କର୍କଟ ରୋଗ ସମୟ କ୍ରମେ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ।

Leave A Reply

Your email address will not be published.