ଭୁବନେଶ୍ବର: ଚିଆ ସିଡ୍; ଶରୀରକୁ ସତେଜ, ଏବଂ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରଖିବାରେ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ । ଏହି ଚିଆ ସିଡ୍ ଗୁଡିକ ଛୋଟ ସତ, କିନ୍ତୁ ହାଇଡ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ତ୍ୱଚା ଯତ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ସେତିକି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମଧ୍ୟ । ବିଭିନ୍ନ ଲୋକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକିୟାରେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ବେଶ୍ଟ ଉପାୟ କହିବୁ, ଯେଉଁ ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣ ଚିଆ ସିଡ୍ ଖାଇଲେ, ଏହାର ଲାଭ ଆପଣଙ୍କୁ ବେଶୀରୁ ବେଶୀ ମିଳିବ ।
ତେବେ ସବୁଠୁ ବେଷ୍ଟ ଉପାୟ ହେଉଛି, ଏହାକୁ ରାତିରେ ପାଣିରେ ଭିଜେଇ ରଖିଦେବେ, ସକାଳୁ ଉଠି ଖାଲି ପେଟରେ ଫୁଲିଥିବା ଚିଆ ସିଡକୁ ଖାଇବେ । ଏହା ଶରୀରକୁ ୧୦ ଗୁଣ ଅଧିକ ହାଇଟ୍ରେସନ ଦେଇପାରେ । ଏହା ହାଲୁକା, ସତେଜ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ଥଣ୍ଡା ରଖେ । ଏଥିସହିତ ଗୋଟିଏ ଚାମଚ ଚିଆ ସିଡ୍ ନେଇ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ପାଣିରେ ବୁଡ଼ାଇ ରଖନ୍ତୁ। ଏହାକୁ ୧୫ରୁ ୨୦ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ରଖନ୍ତୁ । ଏଥିରେ କିଛି ବୁନ୍ଦା ଲେମ୍ବୁ ରସ ଚିପୁଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା କିଛି ପୁଦିନା ପତ୍ର ମିଶାନ୍ତୁ । ଡିହାଇଡ୍ରେସନ୍ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ସକାଳେ କିମ୍ବା ସାରା ଦିନ ପିଅନ୍ତୁ ।
ସେହିପରି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଏହା ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ପାନୀୟ । ଏହା କେବଳ ଆପଣଙ୍କର ତୃଷା ମେଣ୍ଟାଏ ନାହିଁ ବରଂ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରର ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥକୁ ମଧ୍ୟ ସଫା କରେ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଚର୍ମକୁ ସଫା କରିଥାଏ । ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ପାଣିରେ ଏକ ଚାମଚ ଚିଆ ସିଡ୍ ବୁଡ଼ାନ୍ତୁ । ଅଧା ଲେମ୍ବୁ ରସ ଏବଂ ଏକ ଚିମୁଟା ପଥର ଲୁଣ ମିଶାନ୍ତୁ । ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ପିଇ ୧୦ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ । ଅଧିକ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ, ଆପଣ ଏକ ଚାମଚ ମହୁ କିମ୍ବା କିଛି ଖଣ୍ଡ କାକୁଡ଼ି ଏଥିରେ ମିଶାଇ ପାରିବେ ।
ଯଦି ଆପଣ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ହାଇଡ୍ରେଟିଂ ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ଜଳଖିଆ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ନଡ଼ିଆ ଚିଆ ପୁଡିଂ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବେଷ୍ଟ ହେବ । ନଡ଼ିଆ ପାଣି ଏବଂ ଚିଆ ସିଡ୍ ମିଶି ଏକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍-ଘନ ମିଶ୍ରଣ ଗଠନ କରେ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଚର୍ମ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ କରେ । ୨ ଚାମଚ ଚିଆ ସିଡକୁ ୧ କପ୍ ନଡ଼ିଆ କ୍ଷୀର କିମ୍ବା ନଡ଼ିଆ ପାଣି ସହିତ ମିଶାନ୍ତୁ । ରାତିସାରା ଫ୍ରିଜରେ ରଖନ୍ତୁ । ସକାଳେ ଆମ୍ବ, ବେରି କିମ୍ବା କଟା ନଡ଼ିଆ ସହିତ ଏହାକୁ ପକାନ୍ତୁ । ଏହା ପରେ ଏହାର ଆନନ୍ଦ ନିଆନ୍ତୁ ।
ଏଥିସହିତ ଆପଣମାନେ ଚିଆ ସ୍ମୁଦି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ । ବ୍ଲେଣ୍ଡରରେ ୧ କଦଳୀ, ୧/୨ କପ୍ ଦହି, ୧/୨ କପ୍ ନଡ଼ିଆ ପାଣି ଏବଂ ଏକ ଗୁଚ୍ଛ ବେରି ମିଶାନ୍ତୁ । ୧ ଚାମଚ ଭିଜା ଚିଆ ସିଡ୍ ଏଥିରେ ମିଶାନ୍ତୁ । ଶକ୍ତି ଏବଂ ଚର୍ମକୁ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ ।