ବଜାରରୁ କିଛି ସାମଗ୍ରୀ ଯଥା-ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ,କସମେଟିକ୍ କିମ୍ବା ଏଫଏମସିଜି ଭଳି ଆଇଟମକୁ ପ୍ୟାକ୍ କରୁଥିବା ସମୟରେ ପଛରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଦର,ଏକ୍ସପାଏରୀ ତାରିଖରୁ ଜାଣୁ ଯେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଯୋଗ୍ୟ କି ନୁହେଁ। କିନ୍ତୁ ଆମ ନିକଟରେ ଏପରି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଅଛି ଯାହାର କେବେ ବି ଏକ୍ସପାଏରୀ ଡେଟ୍ ନଥାଏ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସେ ଗୁଡିକ କଣ…
ଚାଉଳ
ଧଳା ଚାଉଳ ହେଉଛି ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ। ଏହାର ସ୍ୱାଦ ୩୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଜାୟ ରହିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ୪୦ ଡିଗ୍ରୀ ଫାରେନ୍ହାଇଟ୍ ତଳେ ଅମ୍ଳଜାନମୁକ୍ତ ପାତ୍ରରେ ଗଚ୍ଛିତ ହୁଏ । ବ୍ରାଉନ୍ ଚାଉଳ, ବେଶି ଦିନ ରହିପାରେନି । କାରଣ ଏଥିରେ ଥିବା ତୈଳାକ୍ତ ଅଂଶ କୁଣ୍ଡାରେ ବାହାରିଯାଇଥଆଏ । ସେଥିପାଇଁ ଏହା ୬ ମାସରୁ ଅଧିକଦିନ ରହେନି ।
ମହୁ
ମହୁ ଏକମାତ୍ର ଖାଦ୍ୟ, ଯାହାକି କୁହାଯାଏ ପ୍ରକୃତରେ ଏହା ସବୁଦିନ ପାଇଁ ରହିଥାଏ । ଏହାର ଯାଦୁକରୀ ରସାୟନ ଏବଂ ମହୁମାଛିର ହସ୍ତତନ୍ତ ଯୋଗୁଁ ଫୁଲରୁ ବାହାରୁଥିବା ଅମୃତ ମହୁମାଛି ଭିତରେ ଥିବା ଏନଜାଇମ୍ ସହିତ ମିଶିଥାଏ । ଯାହା ସରଳ ଶର୍କରାରେ ବିଭକ୍ତ ହୋଇ ମହୁଫେଣାରେ ଜମା ହୋଇଥାଏ । ମହୁମାଛିଙ୍କ ଡେଣା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପେଟରୁ ଏନଜାଇମ୍ ବା ତରଳ ପଦାର୍ଥ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯାହା ଉଭୟ ଅତ୍ୟଧିକ ଅମ୍ଳୀୟ । ମହୁର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏପରି ହୋଇଥାଏ ଯାହାକି ଅନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାଳ ପାଇଁ ଗଚ୍ଛିତ ହୋଇ ରହିଯାଏ । ଆର୍ଦ୍ରତା କମ୍ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମହୁର ଶର୍କରା ହାଇଗ୍ରୋସ୍କୋପିକ୍ ଥାଏ, ଯାହା ବାୟୁରୁ ଆର୍ଦ୍ରତା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଗରମ ଏବଂ ଛାଣାଯାଇଥିବା ମହୁକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ସିଲ୍ କରାଯାଏ, ଆର୍ଦ୍ରତା ଅବଶୋଷିତ ହୋଇନପାରି ସବୁଦିନ ପାଇଁ ସମାନ ରହିଥାଏ । ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ, ମହୁରେ ଥିବା ମିଠାର ସ୍ୱାଦ ପାଖାପାଖି ୫୫୦୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଥାଏ ।
ଲୁଣ
ସୋଡିୟମ୍ କ୍ଲୋରାଇଡ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ। ଏହାର ସ୍ଥାୟୀତା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ନୁହେଁ । ଏହାର ବ୍ୟବହାର କେଉଁ ଆବାହମାନ କାଳରୁ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଉପକରଣରେ କରାଯାଏ । କାରଣ ଏହା ଖାଦ୍ୟରେ ଥିବା ଆର୍ଦ୍ରତା ହଟାଇଥାଏ । ଆପଣ ଚାହିଁଲେ ବି ଆଲମାରୀରେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଲୁଣକୁ ରଖିପାରିବେନି । ଯଦି ଆପଣ ଆୟୋଡିନ ଯୁକ୍ତ ଲୁଣ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ତାହେଲେ ଏହା ୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ।
ସୋୟା ସସ୍
ସୋୟା ସସ୍ ଏକ ପ୍ରକାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ମିଶ୍ରଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । କିନ୍ତୁ ଖୋଲା ନ ହେଲେ ସୋୟା ସସ୍ ବହୁତ ଦିନ ଧରି ରହିପାରିବ । ଏହା ଖୋଲିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ରେଫ୍ରିଜରେଟରରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ରହିପାରେ।
ଚିନି
ଏହି ତାଲିକାରେ ଥିବା ଅନ୍ୟ ଆଇଟମଗୁଡିକ ପରି, ଚିନି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପଦ୍ଧତି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରେ ଯେ ଏହାକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ସାଇତି ରଖିପାରିବେ କି ନାହିଁ । ପାଉଡର ଏବଂ ଗ୍ରାନ୍ୟୁଲେଟେଡ୍ ଚିନିକୁ ଆର୍ଦ୍ରତାକୁ ରଖିବା ପାଇଁ ଏୟାରଟାଇଟ୍ ପାତ୍ରରେ ରଖାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ତାରିଖ ସହିତ ବ୍ୟାଗ୍ ଷ୍ଟାମ୍ପ୍ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ନିର୍ମାତାମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ବ୍ରାଉନ୍ ସୁଗାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଅନୁପଯୋଗ୍ୟ ।
Comments are closed.