ଭୁବନେଶ୍ବର: ରାଜସ୍ଥାନରେ ଲୋକମାନେ ରସୁଣ ଏବଂ ଲଙ୍କା ଚଟଣୀ ବହୁତ ସୌଉକରେ ଖାଆନ୍ତି | ସେଠାରେ ବାଜରା ଏବଂ ରୁଟି ସହ ରସୁଣ ଲାଲ ଲଙ୍କା ଚଟଣୀ ଖାଆନ୍ତି | ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଆଜି ଶିଖିବା ରାଜସ୍ଥାନୀ ଶୈଳୀରେ ଲଙ୍କା ରସୁଣର ଲାଲ୍ ଚଟଣୀ କିପରି ସହଜରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ?
ସାମଗ୍ରୀ:୨୦-୨୫ ରସୁଣ ପାଖୁଡା, ୨ଚାମଚ ଲାଲ୍ ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ, ୨ଚାମଚ ଧନିଆ ପାଉଡର, ତେଲ, ଟିକେ ହଳଦୀ, ପାଣି -ଏକ କପ୍, ଅଧା ଚାମଚ ଜିରା, ଅଧା ଚାମଚ ସୋରିଷ, ଗୋଟିଏ ଚାମଚ ଲେମ୍ବୁ ରସ, ସ୍ୱାଦ ଅନୁଯାୟୀ ଲୁଣ, କସ୍ତୁରୀ ମେଥି, ଧନିଆ ପତ୍ର |
ପ୍ରଣାଳୀ: ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ୨୦-୨୫ ରସୁଣ ପାଖୁଡାକୁ ଭଲଭାବେ ଛେଚି ଦିଅନ୍ତୁ | ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ପାତ୍ର ନେଇ ସେଥିରେ ସେହି ରସୁଣ ଛେଚା ପକାନ୍ତୁ | ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱାଦ ଅନୁସାରେ ଲୁଣ, ୨ ଚାମଚ ଲାଲ୍ ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ, ୨ ଚାମଚ ଧନିଆ ପାଉଡର, ଏକ ଚାମଚ ହଳଦୀ ମିଶାନ୍ତୁ | ସେଗୁଡିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ତା’ପରେ ସେଥିରେ ଏକ କପ୍ ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ |
ବର୍ତ୍ତମାନ ଗ୍ୟାସ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ, ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଥିରେ ୨ଚାମଚ ତେଲ ଢାଳନ୍ତୁ | ଯେତେବେଳେ ତେଲ ଗରମ ହୋଇଯିବ ସେଥିରେ ଅଧା ଚାମଚ ଜିରା, ଅଧା ଚାମଚ ସୋରିଷ ପକାନ୍ତୁ ଏବଂ ତା’ପରେ ସେଥିରେ ରସୁଣ ପେଷ୍ଟ ମିଶାଇ ଏକ କପ୍ ପାଣି ମିଶାଇ ମଧ୍ୟମ ନିଆଁରେ ଫୁଟାନ୍ତୁ | ଯେତେବେଳେ ଏହା ହାଲୁକା ଭାବେ ଫୁଟିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ, ଗ୍ୟାସ୍ ବନ୍ଦ କରି ଥଣ୍ଡା ହେବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତୁ | ଶେଷରେ, ଲେମ୍ବୁ ରସ, କସ୍ତୁରୀ ମେଥି ଏବଂ ଧନିଆ ପତ୍ର କଟା ମିଶାନ୍ତୁ | ରସୁଣ ଚଟଣୀକୁ ମିଲେଟ ରୁଟି , ରୁଟି, ପରଠା ସହ ଖାଇ ପାରିବେ ।