ମୁମ୍ବାଇ: ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁଣର ଯେପରି ଭୂମିକା ରହିଛି ତେଲର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଖାଦ୍ୟକୁ ସୁସ୍ୱାଦୁ କରିବା ପାଇଁ ଖାଇବା ତେଲ ଭଲ କାମ କରିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହାର ଦାମ ବଢିବା କଥା ଶୁଣିଲେ ମନ ପିତା ହୋଇଯାଏ। ଏହାକୁ ନେଇ ଘରେ ଘରେ ଗୃହିଣୀ ଚିନ୍ତାରେ ପଡିଯାଆନ୍ତି। ଭାରତରେ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ ଶେଷ ବର୍ଷରେ ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ ୧୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇ ୧୬୭.୧ ଲକ୍ଷ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। କିଛି ଖାଇବା ତେଲ ଉପରେ କମ୍ ଶୁଳ୍କ ଯୋଗୁଁ ଆମଦାନୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ତେଲ ବର୍ଷ ୨୦୨୧-୨୨ (ନଭେମ୍ବର-ଅକ୍ଟୋବର) ରେ ୧୪୪.୧ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିଲା।
୨୦୨୨-୨୩ ତୈଳ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ଶସ୍ୟ ଜାତୀୟ ତେଲରେ ଆମଦାନୀ ୧୬୪.୭ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଖାଇବା ତେଲ ଥିଲା ବୋଲି ସୋଲଭେଣ୍ଟ ଏକ୍ସଟ୍ରାକ୍ଟର୍ସ ଆସୋସିଏସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (SEA)କହିଛି। ଅଣ-ଖାଇବା ତେଲର ଅଂଶ ମାତ୍ର ୨.୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଥିଲା। ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀରେ ୨୪.୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର କାରଣ ପାମ ତେଲ, ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ ଉପରେ ୫.୫ ପ୍ରତିଶତ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ଆମଦାନୀରେ ଏହି ପରିମାଣ ଭାରତକୁ ଅଧିକ ତୈଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିଛି ବୋଲି ଏକ ବିବୃତ୍ତିରେ କୁହାଯାଇଛି।
ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆରବିଡି ପାଲମୋଲେନ୍ ଆମଦାନୀ ମୋଟ ପାମ୍ ତେଲ ଆମଦାନୀରୁ ୨୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଟେ, ଯାହା ଘରୋଇ ବିଶୋଧନ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶେଷ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ। ଏହି ଶିଳ୍ପ ଏହାର ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ନୁହେଁ। ମୂଲ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶର ଖାଇବା ତୈଳ ଆମଦାନୀ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ୧.୩୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଥିଲା। ୨୦୨୧-୨୨ ରେ ୧.୫୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଏବଂ ୨୦୨୦-୨୧ ରେ ୧.୧୭ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଥିଲା ବୋଲି ଏସଇଏ କହିଛି।
Comments are closed.