ଭୁବନେଶ୍ବର: ନିମ୍ନ ରକ୍ତଚାପ କିମ୍ବା ଲୋ ବିପି (ହାଇପୋଟେନସନ୍)ରେ ରକ୍ତଚାପ କମ୍ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନ ଏବଂ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶରେ ପହଞ୍ଚିପାରେ ନାହିଁ। ଏହା ଥକ୍କାପଣ, ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇବା, ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ଝାପ୍ସା ହେବା, ମୂର୍ଚ୍ଛା ହୋଇଯିବା ଏବଂ ଧୀର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ନିମ୍ନ ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ। ଏପରି ରୋଗୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ଅତିରିକ୍ତ ଲୁଣ ସାମିଲ କରିବା ଉଚିତ କାରଣ ଲୁଣରେ ଥିବା ସୋଡିୟମ ରକ୍ତଚାପ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଶରୀରରେ ପାଣିର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ବିପି ହ୍ରାସ କରିପାରେ, ତେଣୁ ପ୍ରଚୁର ପାଣି ପିଇବା ଉଚିତ। ପଇଡ, ଘୋଳଦହି, ଲେମ୍ବୁ ପାଣି ଏବଂ ORS ଭଳି ପାନୀୟ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ।
ତେବେ ଲୋ ବିପି ହେଲେ କେଉଁ ଜିନିଷ ଖାଇବା ଅନୁଚିତ? ଲୋ ବିପି ରୋଗୀମାନେ କ୍ୟାଫିନଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ, ଅତ୍ୟଧିକ ମିଠା, ଛଣାଛଣି ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ତେଲିଆ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଅନୁଚିତ୍ । ଏହା ଶରୀରକୁ ଆଳସ୍ୟ କରିପାରେ ଏବଂ ବିପି ହଠାତ୍ ହ୍ରାସ ପାଇପାରେ। ମଦ୍ୟପାନ ମଧ୍ୟ ଡିହାଇଡ୍ରେସନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ, ଯାହା ଲୋ ବିପିର ଅବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ଖରାପ କରିପାରେ। ଏହା ସହିତ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଭୋକିଲା ରହିବା କିମ୍ବା ଏକାଥରକେ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଭଲ ନୁହେଁ।
କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍..
-ଆଇରନ, ଭିଟାମିନ୍ ବି୧୨ ଏବଂ ଫୋଲେଟ୍ ଆଦି ପୋଷକତତ୍ତ୍ବ ଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ । ଏହା ରକ୍ତ ଗଠନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଦିଏ। ଅଣ୍ଡା, କ୍ଷୀର, ଦହି, ବାଦାମ, ବିଟ୍, କଦଳୀ, ଡାଳିମ୍ବ, ସବୁଜ ପନିପରିବା ଏବଂ ଗଜା ହୋଇଥିବା ଶସ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ । ଶରୀରକୁ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଦିନକୁ ୪-୫ ଥର ଅଳ୍ପ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଉଚିତ।
-ନିମ୍ନ ରକ୍ତଚାପ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଅନୁସାରେ ଟିକେ ଅଧିକ ଲୁଣ ନେବା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ କାରଣ ଲୁଣରେ ସୋଡିୟମ ଭରପୂର ଥାଏ ଯାହା ରକ୍ତଚାପ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
-ଶରୀରରେ ପାଣିର ଅଭାବ ବିପିକୁ ଆହୁରି କମ କରିପାରେ। ପ୍ରତିଦିନ ଅତି କମରେ ୨.୫ ରୁ ୩ ଲିଟର ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ। ପଇଡ,ଘୋଳଦହି, ଲେମ୍ବୁ ପାଣି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ପାନୀୟ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ।
-ପୋଟାସିୟମ୍ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ବି୧୨ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ- ଅଣ୍ଡା, କ୍ଷୀର, ଦହି, କଦଳୀ, କନ୍ଦମୂଳ, ପାଳଙ୍ଗ, ବ୍ରୋକୋଲି, ବାଦାମ ଏବଂ ରାଜମା ଆଦି ବିପି ସ୍ଥିର ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
-ଭିଜା କିସମିସ୍,ଖଜୁରୀ,ଚିନାବାଦାମ ,ମଖାନା ଏବଂ ହାଲୁକା ଲୁଣିଆ ଖାଦ୍ୟ ଦିନକୁ ଥରେ ଖାଇପାରିବେ – ଏଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତି ଦେବା ସହିତ ବିପି ସ୍ଥିର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
Comments are closed.