Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ବିଶ୍ୱବାସୀ ଖାଉଛନ୍ତି ଭାରତ ତିଆରି ଫ୍ରେଞ୍ଚ୍ ଫ୍ରାଇଜ୍, ପ୍ରାୟ ୧୫ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ହେଉଛି ରପ୍ତାନି

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ବା ଆଳୁ ଭଜା ଏପରି ଏକ ଖାଦ୍ୟ ଯାହା ପିଲାଙ୍କଠାରୁ ବୟସ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ୧୯୯୦ ଦଶକରେ ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଥିଲା ଯେ ଭାରତରେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲା। ଫ୍ରୋଜେନ୍ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ଆମେରିକା ଏବଂ ୟୁରୋପରୁ ଦେଶକୁ ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ତା’ପରେ ଦେଶରେ ଉଦାରୀକରଣ ପରେ, ଅନେକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଚେନ୍ ଆସିଲା ଏବଂ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ପାଇବା ସହଜ ହୋଇଗଲା। ଏବେ ପରିସ୍ଥିତି ଭିନ୍ନ ଏବଂ ଭାରତରୁ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି। ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି ଏହି ବ୍ୟବସାୟ ଏବେ କେତେ ବଡ଼ ହେଲାଣି?

ଭାରତରେ, ଲାମ୍ବ ୱେଷ୍ଟନ ୧୯୯୨ ମସିହାରେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ ଆମଦାନୀ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ ହୋଟେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହା ପରେ, ୧୯୯୬ ମସିହାରେ ମ୍ୟାକକେନ୍ ଭାରତରେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ବିକ୍ରୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ଏବଂ ତା’ପରେ ମ୍ୟାକଡୋନାଲ୍ଡସ୍ ଭାରତକୁ ଆସିଲା ଏବଂ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍‌ର ସ୍ଥାନୀୟକରଣ ଆରମ୍ଭ ହେଲା।

ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ଆମେ ଭାରତରୁ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ରପ୍ତାନି ବ୍ୟବସାୟ ଉପରେ ନଜର ପକାଇବା, ତେବେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ୧,୩୫,୮୭୭ ଟନ୍ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ରପ୍ତାନି କରିଛି। ଏହା ପ୍ରାୟ ୧,୪୭୮.୭୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରପ୍ତାନି। କେବଳ ଏପ୍ରିଲରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ରପ୍ତାନି ୧,୦୬,୫୦୬ଟନ୍ ଥିଲା। ଏହା ୧,୦୫୬.୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରପ୍ତାନି।

କେଏଫସି (KFC), ବର୍ଗର କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ମ୍ୟାକଡୋନାଲ୍ଡ ଭଳି ବଡ଼ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଚେନ୍ ମଧ୍ୟ B2B ସେଗମେଣ୍ଟକୁ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ ଯୋଗାଣ କରନ୍ତି। ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ।

ଆଜି ଭାରତ ଫିଲିପାଇନ୍ସ, ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ମାଲେସିଆ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ଭିଏତନାମ, ସାଉଦି ଆରବ, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ, ଓମାନ, ଜାପାନ ଏବଂ ତାଇୱାନ ଭଳି ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ହାଇଫେନ୍ ଫୁଡ୍ସ, ଇସ୍କନ୍ ବାଲାଜୀ ଫୁଡ୍ସ, ଫନୱେଭ୍ ଫୁଡ୍ସ, ଚିଲଫିଲ୍ ଫୁଡ୍ସ ଏବଂ ଜେ.ଆର.ସିମ୍ପ୍ଲଟ୍ ଭଳି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।

ଭାରତରୁ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଏଜ୍ ରପ୍ତାନି ହେବାର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହେଉଛି ଏହା ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଆଳୁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ। ଭାରତରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬କୋଟି ଟନ୍ ଆଳୁ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ। କେବଳ ଚୀନ୍ ଭାରତଠାରୁ ଆଗରେ ଅଛି, ଯାହା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୯୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଆଳୁ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି।

Comments are closed.