Latest Odisha News

ପ୍ରୋଟିନରେ ଭରପୁର ମସୁର ଡାଲି: ପ୍ରତିଦିନ ଖାଇଲେ ମିଳିବ ଏହି ଫାଇଦା..

ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ମସୁର ଡାଲି ଭାରତରେ ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ । ଏହାକୁ ପ୍ରାୟ ଲୋକ ଖାଆନ୍ତି  । ଏହା ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଥାଏ  । ଯେପରିକି କଳା, ବାଦାମୀ, ନାଲି ଏବଂ ସବୁଜ  । ମସୁର ଡାଲିକୁ ପ୍ରୋଟିନର ଏକ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ  । ଶାକାହାରୀ ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁମାନେ ମାଛ, ମାଂସ, ଅଣ୍ଡା ଆଦି ଖାଆନ୍ତି ନାହିଁ  । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମସୁର ଡାକି ଏକ ଭଲ ବିକଳ୍ପ  । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ବାରା ଆମ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକୁ କିଭଳି ଲାଭ ମିଳିଥାଏ  । ମସୁର ଡାଲିରେ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ରହିଥାଏ  । ଗୋଟିଏ କପ୍ ମସୁର ଡାଲିରେ ପ୍ରାୟ ୧୮ ଗ୍ରାମ୍ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ  ।

ଏଥିରେ ଫାଇବରର ପରିମାଣ ଅଧିକ ରହିଥାଏ  । ପ୍ରାୟ ୧୫ ଗ୍ରାମ ଫାଇବର ଥାଏ  । ଯାହାକି ହଜମ ଏବଂ କୋଷ୍ଠ କାଠିନ୍ୟ ଦୂର କରିବାରେ ସହାୟକ ହୁଏ  । ମସୁର ଡାଲିରେ ଫାଇବର , ପୋଟାସିୟମ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ପରି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ବ ରହିଥାଏ  । ଯାହା ହାର୍ଟ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପକାରୀ  । ଏହା ରକ୍ତଚାପକୁ କମ୍ କରିବା ସହ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ ଏବଂ ହାର୍ଟ ଆଟାକ୍ ଆଶଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୁଏ  । ମସୁର ଡାଲିରେ ଯେହେତୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଫାଇବର ଥାଏ , ଏଥିଲାଗି ଏହା ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ  ।

Comments are closed.