ଭୁବନେଶ୍ଵର: ପ୍ରାୟତଃ ବ୍ୟକ୍ତି ମାଛ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥାଆନ୍ତି। ଏହା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଅଟେ। ଏହାର ସ୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଅଟେ। କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ମାଛ ଅପେକ୍ଷା ତାର ମୁଣ୍ଡ ଖାଇବାକୁ ଭଲ ପାଇଥାଆନ୍ତି। ମାଛ ମୁଣ୍ଡର ତରକାରୀ, ଛିଞ୍ଚଡା ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଖାଆନ୍ତି। ମାଛ ମୁଣ୍ଡ ଖାଇବା ଶରୀର ପାଇଁ ଉପକାରୀ ମଧ୍ୟ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ବର୍ଷାଦିନେ ମାଛ ଖାଇବା ଅନେକ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇଥାଏ । ବର୍ଷା ଋତୁରେ ପାଣି ଅଧିକ ଦୂଷିତ ହୋଇଥାଏ । ଫଳରେ ମାଛ ପାଣିରେ ରହୁଥିବାରୁ ମାଛରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ରହିଥାଆନ୍ତି । ଯାହାକି ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟପକ୍ଷେ ହାନିକାରକ ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।
କେତେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର କେତେକ ପ୍ରକାରର ମାଛ କିମ୍ବା ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତି ଆଲର୍ଜି ରହିଥାଏ। ମୌସୁମୀ ସମୟରେ ଏହି ଆଲର୍ଜି ଅଧିକ ଖରାପ ହୋଇପାରେ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ଅଧିକ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ରୋଗ ଶୀଘ୍ର ଆକ୍ରାନ୍ତ କରିଥାଏ। ଫଳରେ ମୁହଁ, ଓଠ, ଜିଭ, କିମ୍ବା ଗଳା ଫୁଲିଯିବା, ନିଶ୍ୱାସ ନେବା ଅସୁବିଧା କିମ୍ବା ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇବା, ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା, ବାନ୍ତି ଭଳି ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଇଥାଏ। ବର୍ଷା ଜଳ ଶରୀରରେ ପରଜୀବୀମାନଙ୍କର ବିକାଶ ପାଇଁ ପରିବେଶକୁ ଅନୁକୂଳ କରିଥାଏ। ମାଛ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟରେ ଏହି ପରଜୀବୀ ରହିପାରେ ଯେପରିକି ଟ୍ୟାପୱର୍ମ, ରାଉଣ୍ଡଓ୍ବର୍ମ ଏବଂ ଫ୍ଲୁକ। ଏହି ସଂକ୍ରମଣ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ। ସଂକ୍ରମିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପରେ ଝାଡା, ଶରୀର ଫୁଲିବା କିମ୍ବା ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଇପାରେ। ଗୁରୁତର ଅବସ୍ଥାରେ ଅନ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇପାରେ।
ବର୍ଷା ଋତୁରେ ଜଳ ପ୍ରଦୂଷଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। କାରଣ ବର୍ଷା ଜଳ ପ୍ରଦୂଷକକୁ ଭୂମିରୁ ନଦୀ, ହ୍ରଦ ଏବଂ ମହାସାଗରରେ ମିଶାଇଥାଏ। ସେଠାରେ ମାଛ ଏହାକୁ ଖାଇଥାଆନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଶରୀରରେ ଜମା ହୋଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ମଣିଷ ସେହି ଦୂଷିତ ମାଛ ଖାଏ, ସେତେବେଳେ ମଣିଷକୁ ସେହି କ୍ଷତିକାରକ ପଦାର୍ଥର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥାଏ, ଯାହା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ମର୍କ୍ୟୁରି ହେଉଛି ଏକ ବିଷାକ୍ତ ଭାରୀ ଧାତୁ ଯାହା ମାଛ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟର ଟିସୁରେ ଜମା ହୋଇ ରହିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦୂଷିତ ମାଛ ଖାଇଥାଉ, ସମୟ ସହିତ ଆମ ଶରୀରରେ ବିପଜ୍ଜନକ ମର୍କ୍ୟୁରି ତିଆରି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ ରହିଥାଏ। ଦେହ ଥରିବା, ମନୋବଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ଏବଂ ମାଂସପେଶୀ ଦୁର୍ବଳତା ବିଷାକ୍ତ ମର୍କ୍ୟୁରିର ଲକ୍ଷଣ ଅଟେ।
Comments are closed.