ବର୍ତ୍ତମାନ ବଜାରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆମ୍ବ ବିକ୍ରି ହେଉଛି | ଫଳର ରାଜା ଆମ୍ବ । ଖରା ଦିନରେ ଆମ୍ବ କାହାକୁ ବା ଭଲ ନଲାଗେ । ଖରା ଦିନରେ ଏହି ଫଳ ବଜାରରେ ପସରା ମେଲାଇଥାଏ । ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ସହ ଓତୋପ୍ରୋତଃ ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ଆମ୍ବ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରିୟ ଫଳ । ପ୍ରାୟତ ଲୋକମାନେ ଆମ୍ବ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ଯେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶୀଘ୍ର ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ | କିନ୍ତୁ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୁଲ୍ | ଯଦି ଆମ୍ବ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ଏବଂ ସଠିକ୍ ଉପାୟରେ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ରୋକାଯାଇପାରିବ | ଆମ୍ବରେ ସମସ୍ତ ଜରୁରୀ ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ ଥାଏ | ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ |
ଏକ କପ୍ କଟା ଆମ୍ବରେ ୯୯ କ୍ୟାଲୋରୀ, ୧.୪ ଗ୍ରାମ ପ୍ରୋଟିନ୍, ୨୫ ଗ୍ରାମ କାର୍ବସ୍, ୨୨.୫ ଗ୍ରାମ ଚିନି, ୨.୬ ଗ୍ରାମ ଫାଇବର, ୬୭% ଭିଟାମିନ୍ ସି, ୧୮% ଫୋଲେଟ୍, ୧୦% ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଏବଂ ୧୦% ଭିଟାମିନ୍ ଇ ଥାଏ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏଥିରେ କିଛି ପରିମାଣରେ କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଜିଙ୍କ, ଆଇରନ୍ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଥାଏ |
ଏତଦବ୍ୟତିତ ଆମ୍ବରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ଟି ବିଭିନ୍ନ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଥାଏ । ଉଭୟ କଂଚା ଓ ପାଚିଲା ଆମ୍ବରେ ପୌଷ୍ଟିକ ତତ୍ୱ ଭରପୁର ପରିମାଣରେ ଥାଏ । ଏହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଆମ୍ବ ମାଇକ୍ରୋନ୍ୟୁଟ୍ରିଏଣ୍ଟସ୍ ଏବଂ ଫାଇବରରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଆପଣ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଏହାକୁ ଖାଇପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ଏହାକୁ ଖାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ | ଆମ୍ବ ଖାଇବା ପରେ କେବେବି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ | କାରଣ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ଅଧିକ କ୍ୟାଲୋରୀ ଆଣିପାରେ | ସବୁବେଳେ ଅପରାହ୍ନରେ ଆମ୍ବ ଖାଆନ୍ତୁ | ଯଦି ଆପଣ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆମ୍ବକୁ ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ |
ଏସିଡିଟି ସମସ୍ୟା ଥିଲେ ଅଥବା ପେଟରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବିକାର ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ଖାଇବା ଖୁବ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ନିୟମିତ ଖାଇବା ଫଳରେ ତ୍ୱଚା ଉଜ୍ୱଳ ହୁଏ । ଶରୀରରେ ଆଇରନ ଅଭାବ ରହିଥିଲେ ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ହୋଇଥିଲେ କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ଖାଆନ୍ତୁ ,ଏହାଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ସୁଗାର ସ୍ତର କମ ହୋଇଯିବ । କର୍କଟ, ହୃଦରୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଭଳି ଅନେକ ରୋଗକୁ ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସାହାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଆମ୍ବ ଟାକୁଆରେ ସାଇଟ୍ରିକ୍ ଏସିଡ୍ ଥାଏ ଯାହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଠିକ୍ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଶରୀରରେ କ୍ୟାଲସିୟମ ବଢାଇବା ସହିତ ଏହା ହାଡକୁ ମଜବୁତ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ଯଦି ଆପଣ ବିଷଦଗ୍ରସ୍ତ ତେବେ କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ ଚଟଣୀ ବା ଅନ୍ୟ ରୂପରେ ଏହାକୁ ଖାଇପାରିବେ ।
Comments are closed.