ଶୀତଦିନେ ଶରୀରକୁ ଶୀତରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଗରମ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ। ଏହାସହ ଡାଲି ମଧ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍। ଏହି ଋତୁରେ ଶରୀର କେବଳ ବାହ୍ୟରୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଭିତରରୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତାପ ଆବଶ୍ୟକ କରେ। ଡାଲି କେବଳ ଶୀତଦିନେ ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର ଅଟେ।
ଦିଲ୍ଲୀର ଶ୍ରୀ ବାଲାଜୀ ଆକ୍ସନ୍ ମେଡିକାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ରୃ ମୁଖ୍ୟ ଡାଏଟିସିଆନ୍ ପ୍ରିୟା ପାଲିୱାଲ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୀତ ଋତୁରେ ଗରମ ଡାଲିର ବ୍ୟବହାର ଶରୀରକୁ ଗରମ କରିବା ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ଏଗୁଡିକ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅଭାବ ନଥାଏ। ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କଠାରୁ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଶୀତଦିନେ କେଉଁ ଡାଲି ଖାଇବା ଉଚିତ୍।
ମସୁର ଡାଲି, ବିରି ଡାଲି, ହରଡ ଏବଂ ମୁଗ ଡାଲି ଶୀତଦିନେ ଖାଇ ପାରିବେ। ମସୁର ଡାଲରେ ଲୌହ, ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ ରହିଥାଏ ଯାହା ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଶୀତଦିନେ ଶରୀରକୁ ଗରମ ରଖିଥାଏ। ସେହିପରି ବିରି ଡାଲି କ୍ୟାଲସିୟମ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ, ଯାହା ହାଡକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ।
ହରଡ ଡାଲିରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଫୋଲେଟ୍ ଥାଏ, ଯାହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ। ମୁଗ ଡାଲି ହାଲୁକା ଏବଂ ହଜମ କରିବା ସହଜ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ପ୍ରକୃତି ଶରୀରକୁ ଉଷ୍ମତା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହି ଡାଲିଗୁଡିକ ଘିଆ ସହିତ ଖାଇ ପାରିବେ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେବ।
ଅନେକ ଉପାୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ
ଶୀତଦିନେ ଏହି ଡାଲି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ସନ୍ତୁଳିତ ହେବା ସହ ଏହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସକ୍ରିୟ କରିଥାଏ। ଥଣ୍ଡା ପାଗରେ ହଜମ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇପାରେ। କିନ୍ତୁ ଗରମ ଡାଲିରେ ଫାଇବର ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଭରପୂର ଅଟେ, ଯାହା ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଥିବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା, କାଶ ଏବଂ ଫ୍ଲୁ ପରି ପାଣିପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ।
ବିଶେଷକରି ଶୀତଦିନରେ ବିରି ଡାଲି ଏବଂ ମସୁର ଡାଲ ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଏହା ଶରୀରକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଷ୍ମତା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ। ହଳଦି, ଗୋଲମରିଚ ଏବଂ ହିଙ୍ଗୁ ସହିତ ଏହି ଡାଲି ରାନ୍ଧିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ।