ଭୁବନେଶ୍ୱର: ଓଡ଼ିଶାର ପାରମ୍ପରିକ ପାରମ୍ପାରିକ ଖାଦ୍ୟ ପଖାଳ । ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଓଡ଼ିଆର ପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ। ଓଡ଼ିଆଙ୍କ ପ୍ରାଣ ଏହି ପଖାଳର ଜାତିର ପିତା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ପ୍ରଶଂସକ ଥିଲେ ।
୧୯୩୫ ମସିହାରେ ପୁରୀରୁ ଏକ ହରିଜନ ପାଦଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ଓଡିଶା ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଗାନ୍ଧୀ ପଖାଳ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆବିଳତାକୁ ଲୁଚାଇ ପାରିନଥିଲେ।
ଜଣାଶୁଣା ଲେଖକ ଦାଶ ବେନହୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପାଦଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଶତାଧିକ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜଣେ ଥିବା ରାମଦେବୀ ଚୌଧୁରୀ (ରାମା ଦେବୀ) ଙ୍କ ଠାରୁ ପଖାଳର ପ୍ରସ୍ତୁତି ବିଷୟରେ ଗାନ୍ଧୀ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ ।
ଉତ୍ତପ୍ତ ବୈଶାଖ ମାସର ହେଉଥିବା ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ରମାଦେବୀ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କୁ ଆଗ୍ରହ ଓ ଆନନ୍ଦର ସହ ଏହି ପଖାଳ ପରସି ଦେଉଥିବା ଗାନ୍ଧୀ ଦେଖିଥିଲେ । ଏହା ଦେଖି ଗାନ୍ଧୀ ସମାନ ଭାବରେ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥିଲେ ।
ସେ ଓଡିଆ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ। ଓଡ଼ିଆଙ୍କ ନମ୍ରତା ଇ ସରଳତା ସହ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଇଥିଲେ ମହାତ୍ମା।
ବେନହୁର ଏକ ସାହିତ୍ୟିକ ସଭାରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ବୋଧହୁଏ ପ୍ରଥମ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ହନେ ଯିଏକି ପଖାଳ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆକର୍ଷଣକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
Comments are closed.