Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ଢେଙ୍କାନାଳର ‘ମଗଜ ଲଡୁ’ ପାଇବ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ !

ଭୁବନେଶ୍ୱର: ଢେଙ୍କାନାଳ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମିଠା ‘ମଗଜ ଲଡୁ’ ଭୈଗୋଳିକ ସୂଚକାଙ୍କ (GI) ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ଯଦି ନିମାପଡା ‘ଝିଲି’ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ, କେନ୍ଦ୍ରାପଡା ‘ରସବାଳି’ ଏବଂ ନୟାଗଡ଼ ‘ଛେନା ପୋଡା’ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ତାହେଲେ ଢେଙ୍କାନାଳ ‘ମଗଜି ଲଡୁ’ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ।

ଢେଙ୍କାନାଳ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି ମିଠାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ରହିଛି। ଯେଉଁଆଡେ ଯିବେ ଆପଣ ରାସ୍ତା କଡ଼ରେ ଥିବା ହୋଟେଲ ତଥା ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟରେ ଏହି ଗୋଲାକାର ଆକୃତିର ମିଠା ପାଇବେ। ଏହି ମିଠା ପ୍ରାୟ 150 ବର୍ଷର ଇତିହାସ। ଢେଙ୍କାନାଳ ଜିଲ୍ଲାର ଗଁନ୍ଦିଆ ବ୍ଲକ ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ ଗାଁର ଚକ୍ରଧର ସାହୁ ନାମକ ଜଣେ କାରିଗର ପ୍ରଥମେ ଏହି ମିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ।

“ଯଦି ମିଠା ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇଥାଏ, ତେବେ ଲୋକମାନେ ମଗଜି ଲଡୁର ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଷଡଙ୍ଗୀ ଗାଁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ। ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କଥା ହେବ ବୋଲି ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦା କ୍ଷୀରୋଦ ଚନ୍ଦ୍ର ଦାସ କହିଛନ୍ତି।

ଓଡିଶା କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (OUAT) 2020 ରେ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଥିଲା। ପରେ, ଏକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଯଦି ଏହା ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇବ, ତେବେ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇବା ଜିଲ୍ଲାର ଏହା ପ୍ରଥମ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ହେବ।

Comments are closed.