ଭୁବନେଶ୍ୱର: ଡାଲି ଆମ ସବୁଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଅଂଶ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଡାଲି ଆମ ଥାଳିରେ ଏକ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଉପାଦାନ। ଏହା କେବଳ ସ୍ୱାଦ ବଢ଼ାଇବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୋଷଣ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏନସିବିଆଇର ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଡାଲି ପ୍ରୋଟିନ୍, ଫାଇବର, ଭିଟାମିନ୍ ଓ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ସ। ମସୁର, ଚଣା, ରାଜମା ଓ ବିରି ଡାଲି ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଡାଲି ଆମ ଶରୀରକୁ ଲୁହା, ଜିଙ୍କ, ଫୋଲେଟ୍ ଓ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏକ କପ୍ ମସୁର ଡାଲି ପ୍ରତିଦିନ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ ଓ ଅନେକ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଥାଏ।
କିନ୍ତୁ, ଡାଲିର ଏହି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା ସତ୍ତ୍ୱେ, କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅସୁବିଧାର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ହଜମ ଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ବା ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ପ୍ରକାରର ଡାଲି ଏଡ଼ାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କେଉଁ ଡାଲି ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ବଢ଼ାଇ ପାରେ ଓ କେମିତି ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରେ।
ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଡାଲି
୧. ରାଜମା ଡାଲି
ରାଜମା ଡାଲି ପ୍ରୋଟିନ୍ ଓ ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା ହଜମ କରିବା କଷ୍ଟକର। ଏହାକୁ ରାତିରେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ୍, ଫୁଲିବା ଓ ଅସୁବିଧା ହୋଇପାରେ। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି ଯେ ରାଜମାକୁ ଦିନ ସମୟରେ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଓ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବେ ସିଝାଇ ଖାଇବା ଦରକାର।
୨. ଚଣା ଡାଲି
ଚଣା ଡାଲି ମଧ୍ୟ ଅନେକଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟାର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ଏହାର ଉଚ୍ଚ ଫାଇବର ଉପାଦାନ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଧୀମା କରିପାରେ, ଯାହା ରାତିରେ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଚଣା ଡାଲିକୁ ରାତିରେ ଖାଇବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ସାମିଲ କରିବା ଉଚିତ୍।
୩. ବିରି ଡାଲି
ବିରି ଡାଲି ବା ଉରାଡ ଡାଲି ସହଜରେ ହଜମ ହୁଏ ନାହିଁ। ଏହା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ୍, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅସୁବିଧା ହୋଇପାରେ। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପେଟ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଡାଲିକୁ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ବା ଏଡ଼ାଇବା ଭଲ।
ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଉପାୟ
ଭଲ ଭାବେ ସିଝାଇବା: ଡାଲିକୁ ଭଲ ଭାବେ ସିଝାଇବା ଓ ଆଗରୁ ଜଳରେ ଭିଜାଇ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ହଜମ କରିବା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ।
ଅଳ୍ପ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା: ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଡାଲି ଖାଇବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅଳ୍ପ ଅଳ୍ପ ଖାଇବା ଉଚିତ୍।
ମସଲା ବ୍ୟବହାର: ହେଙ୍ଗୁ, ଜିରା ଓ ଅଦା ଭଳି ମସଲା ଡାଲିରେ ମିଶାଇବା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା କମିଥାଏ।
ମସୁର ଡାଲି ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ: ମସୁର ଡାଲି ସହଜରେ ହଜମ ହୁଏ ଓ ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା କମ୍ କରେ।
Comments are closed.