Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ଏହି ଚାଉଳ ପାଇଁ ପୁରା ବିଶ୍ଵ ପାଗଳ, ଜାଣନ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପାକିସ୍ତାନ ଆଗରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ

ଭୁବନେଶ୍ଵର: ଯେତେବେଳେ ବି ଚାଉଳ କଥା ଉଠେ, ସର୍ବପ୍ରଥମେ ବାସୁମତି ଚାଉଳର ନାମ ଆସେ । ଘରେ ଯେକୌଣସି ବିଶେଷ ଉତ୍ସବରେ ବାସୁମତି ଚାଉଳରେ ହିଁ ରୋଷେଇ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ବାସୁମତି ଚାଉଳ ପ୍ରଥମେ କେଉଁଠି ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା? ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ବାସୁମତି ଚାଉଳର ଇତିହାସ ବିଷୟରେ…

ଦୁନିଆର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚାଉଳ

ଫୁଡ୍ ଆଣ୍ଡ ଟ୍ରାଭେଲ୍ ଗାଇଡ୍ ଟେଷ୍ଟ ଆଟଲାସ୍ ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚାଉଳ ତାଲିକା ପ୍ରକାଶ କରିଛି | ଯେଉଁଥିରେ ବାସୁମତି ଚାଉଳର ନାମ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି | ଏହା ପରେ ଇଟାଲୀର ଆର୍ବୋରିଓ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଏବଂ ପର୍ତ୍ତୁଗାଲର କାରୋଲିନା ରାଇସ୍ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ବାସୁମତି ଚାଉଳ ତାହାର ସୁଗନ୍ଧ, ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ବଡ଼ ଦାନା କାରଣରୁ ଅଧିକ ପସନ୍ଦ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ତେବେ ଭାରତୀୟ ବାସୁମତି ଚାଉଳରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଫାଇବର ରହିଥାଏ ।

ବାସୁମତି ସର୍ବତ୍ର ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ

ଭାରତୀୟମାନେ ପୁଲାଓ, ବିରିୟାନି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ବାସୁମତି ଚାଉଳକୁ ପ୍ରଥମେ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି | ବିଶେଷ କରି ଭାରତ ହିଁ ପୁରା ବିଶ୍ୱକୁ ବାସୁମତି ଚାଉଳ ଯୋଗାଏ | ଯଦିଓ ଏହା ପାକିସ୍ତାନରେ ମଧ୍ୟ ଚାଷ କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବର ଅଟେ |

ପାକିସ୍ତାନକୁ ବିରୋଧ

ଯେତେବେଳେ ୨୦୨୧ ମସିହାରେ ପ୍ରୋଟେକ୍ଟେଡ୍ ଜିଓଗ୍ରାଫିକାଲ୍ ଇଣ୍ଡିକେସନ୍ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇଁ ଭାରତ ୟୁରୋପୀୟ ୟୁନିଅନରେ ଆବେଦନ କଲା, ସେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲା । କାରଣ ପାକିସ୍ତାନ ଭୟ କରୁଥିଲା ଯେ, ଯଦି ଏପରି ଘଟେ ତେବେ ବଜାରରେ ପାକିସ୍ତାନର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ବାସୁମତି ରପ୍ତାନି କରି ଭାରତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୬.୮ ବିଲିୟନ ଡଲାର ରୋଜଗାର କରୁଥିବାବେଳେ ପାକିସ୍ତାନରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୨.୨ ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାର ଅଟେ।

ବାସୁମତିର ଇତିହାସ

ବାସୁମତି ସଂସ୍କୃତ ଶବ୍ଦ ଭାସ୍ ଏବଂ ମାୟାପ୍ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ | ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାସ୍ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସୁଗନ୍ଧ ଏବଂ ମାୟାପ୍ ଅର୍ଥ ଗଭୀରତା | ଯଦିଓ ଏଥିରେ ବ୍ୟବହୃତ ମତି ଶବ୍ଦକୁ ରାଣୀ ବୋଲି ମଧ୍ୟ ବିବେଚନା କରାଯାଏ | ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଏହାକୁ ସୁଗନ୍ଧର ରାଣୀ କୁହାଯାଏ | ଏହି ଚାଉଳ ଏହାର ସୁଗନ୍ଧ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ମାତ୍ରେ ଏହାର ସୁଗନ୍ଧ ଚାରିପାଖରେ ମହକିଯାଏ ।

ସର୍ବାଧିକ ଅମଳ

ବାସୁମତି ମୁଖ୍ୟତ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରରେ ଚାଷ କରାଯାଏ | କିନ୍ତୁ ଐତିହାସିକ ଦସ୍ତାବିଜ୍ ଦର୍ଶାଏ ଯେ ବାସୁମତି ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଚାଷ କରାଯାଉଥିଲା । ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ଲେଖାଯାଇଥିବା ଆରୋମାଟିକ୍ ରାଇସ୍ ପୁସ୍ତକ ଅନୁଯାୟୀ, ହରପ୍ପା-ମୋହେନଜୋଦାରୋ ଖନନରୁ ଏହାର ପ୍ରମାଣ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ଯେତେବେଳେ ପାର୍ସୀ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଲେ, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ସୁଗନ୍ଧିତ ଚାଉଳ ଆଣିଥିଲେ | ଏହା ଅନେକ ଇତିହାସ ପୁସ୍ତକରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ୧୭୬୬ ମସିହାରେ ମଧ୍ୟ-ପୂର୍ବକୁ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ତେବେ ଭାରତ ବ୍ୟତୀତ ଏହା ପାକିସ୍ଥାନ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଚାଷ କରାଯାଏ । ଏବଂ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବିଶ୍ଵର ଅନେକ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଏ। ଏଥି ସହିତ ସାଉଦି ଆରବ, ଇରାନ, ଇରାକ, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଅମିରାତ୍ ସମେତ ଅନେକ ଦେଶକୁ ଭାରତ ସର୍ବାଧିକ ବାସୁମତି ଚାଉଳ ରପ୍ତାନି କରୁଛି।

ଅନେକ କିସମର ଚାଉଳ

କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ରପ୍ତାନି ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ବାସୁମତି ଚାଉଳ ଅଛି | ଏଥିରେ ବାସୁମତି ୨୧୭, ବାସୁମତି ୩୭୦, ଟାଇପ୍ ୩ (ଡେରାଡୁନ୍ ବାସୁମତି), ପଞ୍ଜାବୀ ବାସୁମତି ୧, ପୁସା ବାସୁମତି ୧, କସ୍ତୁରୀ, ହରିୟାଣା ବାସୁମତି ୧, ମାହି ସୁଗନ୍ଧ, ତରାଓରି ବାସୁମତି (HBC ୧୯ / କର୍ଣ୍ଣଲ ସ୍ଥାନୀୟ), ରଣବୀର ବାସୁମତି, ବାସମତି ୩୮୬ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ |

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.