ଆପଣ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ଘରକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୋଜନରେ ଦେଶୀ ଘିଅ ଥିବା ନିଶ୍ଚିତ। ଦେଶୀ ଘିଅରେ ଗୋଟିଏ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନେକ ଗୁଣ ରହିଛି। ଯାହା ଆମ ଶରୀରକୁ ଫିଟ୍ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଯଦି ଆପଣ ଦେଶୀ ଘିଆ ଖାଉ ନାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆଜିଠାରୁ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତୁ। ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଶୀ ଘିଅର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ କହିବୁ।
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଆମକୁ ଦେଶୀ ଘିଅରେ ଉପସ୍ଥିତ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ହେବ। ଦେଶୀ ଘିଅରେ ଚର୍ବି, ଚିନି, ଫାଇବର, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ କିମ୍ବା ପ୍ରୋଟିନ୍ ନଥାଏ। ଘିଅରେ ଭିଟାମିନ୍ କେ, ଭିଟାମିନ୍ ଇ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ। ଏଥିରେ ବ୍ୟୁଟିରିକ୍ ଏସିଡ୍ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ଫିଟ୍ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ, ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶୀ ଘିଅ ଅନେକ ଗୁଣରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଘିଅରେ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ। ଏହି ଦୁଇଟି ଉପାଦାନ ଚର୍ମକୁ ନରମ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହା ସହିତ ଚର୍ମର ଖଣ୍ଡ କୋଷଗୁଡ଼ିକୁ ମରାମତି କରି ଶରୀରକୁ ଫିଟ୍ ରଖେ। ଘିଅ ସେବନ କଲେ ଫଟା ପାଦକୁ ଠିକ୍ କରେ ଏବଂ ତ୍ୱଚା ଚମକିଥାଏ। ଖାଦ୍ୟରେ ଘିଅର ବ୍ୟବହାର ଶରୀରର ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ। ଦେଶୀ ଘିଅ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କର୍କଟ ଏବଂ ପେଟରେ ଅଲସର ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ।
ପ୍ରତିଦିନ ଗୋଟିଏ ଚାମଚ ଦେଶୀ ଘିଅ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହାର୍ଟ ସୁସ୍ଥ ରହିଥାଏ ଓ ହାର୍ଟ ରେ ବ୍ଳକେଜ ଆସି ନଥାଏ। ଏହାକୁ ନିୟମିତ ସେବନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଓ ଅନ୍ତ ନାଳିରେ ଥିବା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ କମି ଯାଇଥାଏ। ଦେଶୀ ଘିଅ ସେବନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ଇମ୍ୟୁନିଟି ବଢିଥାଏ ଓ ମେଟାବୋଲିଯିମ ଠିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଶରୀର ବିଭିନ୍ନ ସଂକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଘିଅ ବ୍ୟବହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା।
Comments are closed.