ଓଡ଼ିଶା ସମ୍ବାଦ ବ୍ୟୁରୋ: ବିହାରରେ ଚା’ ଚାଷ କରୁଥିବା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଖୁସି ଖବର। ଚା’ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିହାର ଦେଶର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ରାଜ୍ୟ। କିନ୍ତୁ ରାଜ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ନଥିବାରୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ସବୁଜ ଚା’ ବା ଗ୍ରୀନ୍ ଟି ପତ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ପଠାଯାଉଛି। ତେବେ ବିହାରରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସବୁଜ ଚା’ କେବଳ ବିହାରରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବାକୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାରଙ୍କ ସରକାର ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଏହା କେବଳ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେବ ନାହିଁ ବରଂ ବିହାରର ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ମଧ୍ୟ ହେବ।
ବିହାରର କିଶନଗଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲାରେ କୃଷକମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଚା’ ଚାଷ କରନ୍ତି। ୧୯୯୨ ରୁ ଏଠାରେ କୃଷକମାନେ ଚା’ ଉତ୍ପାଦନ କରି ଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି କାରଣରୁ କିଶନଗଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲା ବିହାରରେ ମିନି ଡାର୍ଜିଲିଂ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ କୃଷକମାନେ କଟିହାର, ଅରରିଆ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣିୟା ଜିଲ୍ଲାରେ ଚା’ ଚାଷ କରନ୍ତି। ଏକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ବିହାରରେ ପ୍ରାୟ ୧୪ ରୁ ୧୫ ହଜାର ଏକର ଜମିରେ ଚା’ ଚାଷ କରାଯାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୯୦ ହଜାର ଟନ୍ ଚା’ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଏ। ଏଠାରେ ଆମେରିକା ଏବଂ ଚୀନ୍ ସମେତ ୧୨ ଟି ଦେଶକୁ ଚା’ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଏ।
ତେବେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ଅଭାବରୁ ବିହାର ଗ୍ରୀନ୍ ଟି ପତ୍ରର ଉତ୍ପାଦନର ମାତ୍ର ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଅଟେ। ତେଣୁ ଏଠାରେ ଥିବା କୃଷକମାନେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ୭୯ ହଜାର ଟନ୍ ଚା’ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ପଠାନ୍ତି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଏତେ ଲାଭ ପାଇ ପାରୁନାହାଁନ୍ତି। କୃଷକମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସରକାର ବିହାରରେ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତି, ତେବେ ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚା’ ଚାଷ କରିପାରନ୍ତେ।
ଏମିତିକି ବିହାର ସରକାର ଚା’ ଚାଷ କରୁଥିବା ଚାଷୀଙ୍କୁ ସବସିଡି ଦେଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦ୍ୟାନ ଫସଲ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ଚା’ ଚାଷ ପାଇଁ କିଶନଗଞ୍ଜ, ଅରାରିଆ, କଟିହାର ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣିୟା ଜିଲ୍ଲାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସବସିଡି ଦେଉଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ହେକ୍ଟର ପିଛା ୟୁନିଟ୍ ମୂଲ୍ୟ ୪୯୪,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟରେ ଚା’ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏହି ଅନୁଦାନ ଦିଆଯାଉଛି। ଏଥି ସହିତ କିଶନଗଞ୍ଜରେ ଷ୍ଟେଟ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଲାଇନ ଉପରେ ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ବୋଲି ସୂଚନା ରହିଛି।
Comments are closed.