Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ଆଖୁ ରସ: କେଉଁ ରୋଗରେ ଏହା ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ? ଜାଣନ୍ତୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତ

ଭୁବନେଶ୍ୱର : ଆଖୁ ରସ, ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ଭାରତର ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ପାନୀୟ, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଶରୀରକୁ ଶୀତଳତା ଓ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହା ଆଖୁରୁ ନିଷ୍କାସିତ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ରସ, ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ଲୁକୋଜ, ଫ୍ରୁକ୍ଟୋଜ, ସୁକ୍ରୋଜ, ଭିଟାମିନ (B ଓ C), (କ୍ୟାଲସିୟମ, ଆଇରନ, ପୋଟାସିୟମ) ଏବଂ ଅନ୍ତଃସ୍ରାବୀ (Antioxidants) ଭଳି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି। ଏହା ଶରୀରରେ ଜଳୀୟ ଅଂଶ (Hydration) ବଜାୟ ରଖିବା, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। କିନ୍ତୁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କିଛି  ଏମିତି ରୋଗ ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟ ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆଖୁ ରସ ଖାଇବା କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ।

ଆଖୁ ରସର ଉପକାର

ଆଖୁ ରସରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା ଥାଏ, ଯାହା ତୁରନ୍ତ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହା ଶରୀରରେ ଜଳୀୟଅଂଶ ବଜାୟ ରଖିବା ସହ ହଜମ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରେ, ଯକୃତର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହାୟତା କରେ ଏବଂ ରକ୍ତହୀନତା (Anemia) ପରି ସମସ୍ୟାରେ ଉପକାରୀ। ଏହାର ଅନ୍ତଃସ୍ରାବୀ ଗୁଣ ଶରୀରରେ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ ଷ୍ଟ୍ରେସ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। କିନ୍ତୁ, ଏହାର ଉଚ୍ଚ ଶର୍କରା ଉପାଦାନ ଓ କ୍ୟାଲୋରୀ କିଛି ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ସସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ

କେଉଁ ରୋଗରେ ଆଖୁ ରସ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ?

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଥିଲେ ଆଖୁ ରସ ଖାଇବାକୁ ନିଷେଧ କରିଛନ୍ତି:

  • ଡାଇବେଟିସ (Diabetes Mellitus)
    • ଆଖୁ ରସରେ ଉଚ୍ଚ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା (ସୁକ୍ରୋଜ, ଗ୍ଲୁକୋଜ, ଫ୍ରୁକ୍ଟୋଜ) ରହିଛି, ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାର ସ୍ତରକୁ ତୁରନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ। ଏହା ଡାଇବେଟିସ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଯେଉଁମାନେ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଔଷଧ କିମ୍ବା ଇନସୁଲିନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଆଖୁ ରସ ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ।
  • ମେଦବହୁଳତା ଓ ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ (Obesity and Weight Management)
    • ଆଖୁ ରସରେ ଉଚ୍ଚ କ୍ୟାଲୋରୀ ରହିଛି (ପ୍ରାୟ ୧୦୦-୧୫୦ କ୍ୟାଲୋରୀ ପ୍ରତି ୨୫୦ ମିଲି ଗ୍ଲାସ)। ଯେଉଁମାନେ ଓଜନ କମାଇବା ପାଇଁ କମ କ୍ୟାଲୋରୀ ଡାଏଟ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଖୁ ରସ ଅନୁପଯୁକ୍ତ। ଅତ୍ୟଧିକ ସେବନ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ଓ ମେଟାବୋଲିକ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇପାରେ।
  • ପାଚନ ସମସ୍ୟା (Digestive Disorders)
    • ଆଖୁ ରସରେ ଉଚ୍ଚ ଶର୍କରା ଥାଏ, ଯାହା ଇରିଟେବଲ ବାୱେଲ ସିଣ୍ଡ୍ରୋମ (IBS), ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରୋଏସୋଫେଜିଆଲ ରିଫ୍ଲକ୍ସ ଡିଜିଜ (GERD) କିମ୍ବା ଫ୍ରୁକ୍ଟୋଜ (Fructose Intolerance) ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଏହା ଗ୍ୟାସ, ଅମ୍ଳତା କିମ୍ବା ଝାଡ଼ା ଭଳି ଲକ୍ଷଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ।
  • ଦାନ୍ତର ସମସ୍ୟା (Dental Issues)
    • ଆଖୁ ରସରେ ଥିବା ଶର୍କରା ଦାନ୍ତରେ  ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ସହ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରି ଦାନ୍ତ କ୍ଷୟ (Tooth Decay) କିମ୍ବା ଗହ୍ୱର (Cavities) ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ, ବିଶେଷତଃ ଯେଉଁମାନେ ଦାନ୍ତର ସମସ୍ୟାରେ ପୀଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି।
  • ଲୋ ବ୍ଲଡ ପ୍ରେସର (Hypotension)
    • ଆଖୁ ରସରେ ପୋଟାସିୟମ ରହିଛି, ଯାହା ରକ୍ତଚାପକୁ କମାଇପାରେ। ଯେଉଁମାନେ ଲୋ ବ୍ଲଡ ପ୍ରେସରରେ ପୀଡ଼ିତ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟଧିକ ଆଖୁ ରସ ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇବା, କ୍ଳାନ୍ତି କିମ୍ବା ଚେତା ହରାଇବା ଭଳି ଲକ୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
  • କିଡନୀ ରୋଗ (Kidney Disorders)
    • ଆଖୁ ରସରେ ପୋଟାସିୟମ ଓ ଫସଫରସର ମାତ୍ରା ଅଧିକ, ଯାହା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କିଡନୀ ରୋଗ (Chronic Kidney Disease) ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଅତ୍ୟଧିକ ପୋଟାସିୟମ ହାଇପରକାଲେମିଆ (Hyperkalemia) ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ଅବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। କିଡନୀ ରୋଗୀମାନେ ଆଖୁ ରସ ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ନେଫ୍ରୋଲୋଜିଷ୍ଟଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେବା ଉଚିତ୍।

 

Comments are closed.