ଓଡ଼ିଶା ସମ୍ବାଦ ବ୍ୟୁରୋ: ପଇଡ ପାଣିରେ ଅନେକ ମଲ୍ଟିନ୍ୟୁଟ୍ରିଏଣ୍ଟ୍ର ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇ ରହିଥାଏ। ଯାହା ଶରୀରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଅନେକ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ, କିଛି ଲୋକ ତ୍ୱଚାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଶରୀରର ଡିଟକ୍ସଫିକେସନ୍ ପାଇଁ ଏହାକୁ ନିୟମିତ ଖାଇଥା’ନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଏହା କରିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିୟମିତ ନଡ଼ିଆ ପାଣି ପିଅନ୍ତି, ଏହା ଶରୀରରେ କିଛି ଉପାଦାନ ବଢାଇପାରେ। ଯେପରିକି ପୋଟାସିୟମ୍ ଯାହା ପେଟ ଖରାପ କରିପାରେ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ଅନେକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ। ସେହିଭଳି ଶରୀରରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ କ୍ଷତି ମଧ୍ୟ କରିପାରେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପୋଟାସିୟମ୍ ବୃଦ୍ଧି ପକ୍ଷାଘାତ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇଥାଏ।
ପୋଟାସିୟମ୍ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ପଇଡ ବା ନଡିଆ ପାଣିରେ ଭଲ ପରିମାଣର ପୋଟାସିୟମ୍ ଥାଏ, ଏହି କାରଣରୁ ଏହାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପିଇବା ହଠାତ୍ ରକ୍ତ ଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରେ। ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଠିକ୍ ନୁହେଁ।
ନଡ଼ିଆ ପାଣିରେ ଫେରେଣ୍ଟେବଲ୍ ଅଲିଗୋସାକାରାଇଡ୍, ଡିସାକାରାଇଡ୍, ମୋନୋସାକାରାଇଡ୍, ଏବଂ ପଲିଓଲ୍ (FODMAPs) ଥାଏ, ଯାହା ସର୍ଟ-ଚେନ୍ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଯାହା ଅନ୍ତନଳୀରୁ ପାଣି ଟାଣିପାରେ। ଏହା ଲୋକଙ୍କଠାରେ ଡାଇରିଆ ଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରେ। ଏପରି, ପ୍ରତିଦିନ ନଡ଼ିଆ ପାଣି ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଇଥାଏ।
ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ନଡିଆ ପାଣି ଭଲ ନୁହେଁ। କାରଣ ଏଥିରେ ଅଧିକ କ୍ୟାଲୋରୀ ଏବଂ ଚିନି ଥିବାରୁ ମଧୁମେହ ସମସ୍ୟାକୁ ଅସନ୍ତୁଳିତ କରିପାରେ। ଯଦିଓ ଜଣେ ପିଉଛି ତାହେଲେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେବା ଉଚିତ ହେବ।
ନଡିଆ ପାଣିରେ ପୋଟାସିୟମ୍, ସୋଡିୟମ୍ ଏବଂ ମାଙ୍ଗାନିଜ୍ ପରି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ଥାଏ। ସେହିପରି ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ପ୍ୟାକେଜିଂ ନଡିଆ ପାଣି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ନଡ଼ିଆ ପାଣିରେ ଏହାର ପରିମାଣ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ନିତିଦିନ ନଡିଆ ପାଣି ପିଇବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟକୁ ଅସନ୍ତୁଳନ କରିପାରେ।
Comments are closed.