ଭୁବନେଶ୍ଵର: ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ କେବଳ ବସନ୍ତ ଋତୁ ଆଗମନର ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ, ବରଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ପାରମ୍ପାରିକ ଖାଦ୍ୟ ଉପଭୋଗ କରିବାର ଏକ ବିଶେଷ ସୁଯୋଗ ଅଟେ | ଆପଣ ସୋରିଷ ଶାଗ ସହ ମକା ରୁଟି ହେଉ କିମ୍ବା ମାଲପୁଆ ପରି ସୁଗନ୍ଧିତ ମିଠା ଖାଦ୍ୟ ହେଉ, ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ପାରମ୍ପାରିକ ଖାଦ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାଦକୁ ବଢାଇବା ସହ ଆପଣଙ୍କ ମନକୁ ଖୁସି ମଧ୍ୟ କରିଦେବ । ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ଏପରି ପାରମ୍ପାରିକ ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିବୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କର ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀକୁ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିବ ।
ମୁଗ ଡାଲି ହାଲୱା
ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ରାଣୀ ବସନ୍ତ । ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗର ଏହି ମୁଗ ଡାଲି ହାଲୱା କେବଳ ଦେଖିବା ପାଇଁ ସୁନ୍ଦର ନୁହେଁ, ଖାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ । ଅଳେଇଚ ଗୁଜୁରାତିର ଛୁଙ୍କରେ ସୁଗନ୍ଧିତ ଏହି ହାଲୱା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଵାଦକୁ ଦ୍ଵିଗୁଣିତ କରିଦେବ ।
ନଡ଼ିଆ ଲଡୁ
ନଡ଼ିଆର ସତେଜତା ଏବଂ ଅଳେଇଚ ସୁଗନ୍ଧରେ ଭରପୂର, ନଡ଼ିଆ ଲଡୁ ଆପଣଙ୍କ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରମୁଗ୍ଧ କରିଦେବ । ଏହି ଲଡୁକୁ ତିଆରି କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହଜ ଏବଂ ସ୍ୱାଦରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ । ଏହି ଲଡୁ ଆପଣଙ୍କ ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀର ଉତ୍ସବକୁ ବଢାଇଦେବ ।
କେଶର ଭାତ
କେଶରର ସୁଗନ୍ଧ ଏବଂ ଡ୍ରାଇଫ୍ରୁଟ୍ସରେ ସଜାଯାଇଥିବା ଏହି କେଶର ଭାତ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ସବରେ ଆପଣଙ୍କ ଖାଇବା ପ୍ଲେଟକୁ ସଜାଇବାରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ଵାଦରେ ମଧ୍ୟ ବହୁ ଚମତ୍କାର । ଏହି ବ୍ୟଞ୍ଜନ ବସନ୍ତର ରଙ୍ଗୀନ ଉତ୍ସବର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ ।
ମାଲପୁଆ
ଜେଜେମା’ଙ୍କ ହାତର ସ୍ବାଦରେ ଭରପୁର ମାଲପୁଆ ଆପଣଙ୍କ ଏହି ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ ପର୍ବରେ ମଧୁରତା ଭରିଦିଏ । ନରମ ଏବଂ ଚିନି ସିରା ଯୁକ୍ତ ଏହି ମାଲପୁଆ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଏହି ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ ଉତ୍ସବରେ ପସନ୍ଦ ଆସିବ ।
ପୁରନ୍ ପୋଲି
ଡାଲି ଏବଂ ଗୁଡରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ମିଠା ରୁଟି, ପୁରନ୍ ପଲି କେବଳ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ନୂତନ ଆରମ୍ଭର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚାମୀର ଏହି ବିଶେଷ ଉତ୍ସବରେ ଏହାକୁ ଘରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମଧୁରତାର ସହିତ ଶୁଭ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ କରନ୍ତୁ |
ସୋରିଷ ଶାଗ ଏବଂ ମକା ରୁଟି
ସୋରିଷ ସାଗରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି କ୍ଲାସିକ୍ ପଞ୍ଜାବୀ ଖାଦ୍ୟ, ମକା ଅଟାରେ ତିଆରି ରୁଟି ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ । ଯାହାକୁ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଦିନରେ ଖାଇବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟପ୍ରଦ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଅଟେ ।
Comments are closed.