ପୂର୍ବ ସମୟରେ, ଲୋକମାନେ ଘର ବଗିଚା କିମ୍ବା ନିକଟସ୍ଥ ଚାଷଜମିରୁ ତାଜା ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଆଣିଥା’ନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆଧୁନିକ ଦୁନିଆରେ ଅତ୍ୟଧିକ ସହରୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ ସହିତ ଫ୍ରିଜ୍ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଧାରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା। ଏହି କାରଣରୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି। ରେଡି ଟୁ ଇଟ ବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଫ୍ରିଜ୍ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଅନେକ ସମୟରେ ଉପଯୋଗୀ ନୁହେଁ। କିନ୍ତୁ ଆଜିର ଦିନରେ ଏହି ସବୁ ଖାଦ୍ୟର ଚାହିଦା ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା କେତେ ଦୂର ଠିକ୍ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା..
ଫ୍ରୋଜନ ଏବଂ ରେଡି ଟୁ ଇଟ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଲେ ହୁଏ ଅସୁବିଧା-
ଆଜିକାଲି, ଏହି ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବା ଏକ ସାଧାରଣ କଥା ହୋଇଗଲା ଯାହା ସତେଜ ହୋଇନଥାଏ। ତଥାପି ତାଜା ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦ, ଗଠନ ଏବଂ ରଙ୍ଗ ଦେଇଥାଏ। ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ରେଫ୍ରିଜରେଟରେ ରେଡି ଟୁ ଇଟ୍ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଭରି ଦେଇଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ତୁରନ୍ତ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଫିଙ୍ଗିଦିଅନ୍ତୁ।
ଭାରତର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞ ନିଖିଲ ଭାଟ୍ସଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଘରେ ତିଆରି ଖାଦ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ କିଛି ଦିନ ରୋଷେଇ ଘରେ ଛାଡିଥାଉ, ତେବେ ଏହା ଦୁର୍ଗନ୍ଧ ହେବାକୁ ଲାଗେ। ଅପରପକ୍ଷେ, ଫ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ରେଡି ଟୁ ଇଟ ଫୁଡ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନଷ୍ଟ ହୁଏ ନାହିଁ କାରଣ ଏଥିରେ ସଂରକ୍ଷଣକାରୀ କ୍ୟାମିକାଲ୍ ଦିଆଯାଏ। ଯାହା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ।
ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ଆପଣ କେତେ ଦିନ କିମ୍ବା ମାସ ଗଚ୍ଛିତ କଲେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ରହିଥାଏ। ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ରଙ୍ଗକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଏବଂ ଫ୍ରିଜ୍ ଖାଦ୍ୟରେ କିଛି କ୍ୟାମିକାଲ ଦିଆଯାଏ। ଏହିପରି ଖାଦ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆର ସେଲ ଲାଇଫ୍ ବଢିଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହା ଝାଡ଼ା, କର୍କଟ, ଯକୃତ ରୋଗ ଏବଂ କିଡନୀ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ।
ପୁଷ୍ଟିକର ବିଶେଷଜ୍ଞ ନିଖିଲ କୁହନ୍ତି, ଏହି ସବୁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଯାହା ଆମ ଶରୀରକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଏ। ଖାଦ୍ୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ପ୍ରାୟତଃ ଖରାପ ଗୁଣାତ୍ମକ ଚର୍ବି ଏବଂ ତେଲ ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ଲୁଣ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି, ଯାହା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ। ବାସ୍ତବରେ, ଏଗୁଡ଼ିକ ମୃତ ଖାଦ୍ୟ ପରି। ଯାହା ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟର ଅଭାବ ବୋଲି କୁହାଯାଏ। ଏହି ଭଳି ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍।