ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଖାଇବା ତେଲ ବାଛିବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ କଣ ଖୋଜନ୍ତି? ସ୍ୱାଦ କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ? ଯଦି ଆପଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ତେଲ ବାଛନ୍ତି, ତେବେ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅନେକ ତେଲ ଯାହା ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ଦାବି କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହି ଦାବିଗୁଡ଼ିକ ସବୁବେଳେ ସତ୍ୟ ନୁହେଁ ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଚେତାବନୀ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଆଜ୍ଞା ହଁ, ବଜାରରେ ଅନେକ ତେଲ ସୁସ୍ଥ ବୋଲି ପ୍ରଚାର ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ କିଛି ଗବେଷଣା ଅନୁଯାୟୀ ସେଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଅନେକ ଜଙ୍କ୍ ଫୁଡ୍ ତାଳ ତେଲରୁ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ, ଯାହାକୁ ପାଲ୍ମ ଅଏଲ୍ ବୋଲି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ରାସ୍ତା ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟରେ ଏହି ତେଲ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବାରୁ ଏହା ହୃଦୟ ରୋଗ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇଥାଏ। ସେହିପରି କିଛି ତେଲ ସ୍ୱାଦ ବଢ଼ାଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ରୋଷେଇ ଘରୁ ବାହାର କରିଦିଅନ୍ତୁ ଏହି ୫ଟି ତେଲ-
ଅନେକ ସମୟରେ ଆମେ ଜାଣିଶୁଣି କିମ୍ବା ଅଜାଣତରେ ଏପରି ତେଲ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଖରାପ ତେଲ ହୃଦଘାତ, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଡାଇବେଟିସ୍ ଭଳି ସମସ୍ୟାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହି ବିଷୟରେ ବିବାଦ ରହିଛି, କିଛି ଗବେଷଣା ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି କହୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟମାନେ ଚେତାବନୀ ଦେଉଛନ୍ତି।
ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହିପରି ୫ଟି ତେଲ ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ…
ତାଳ ତେଲ (Palm Oil)-
ତାଳ ତେଲ ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ବିବେଚନା ହୁଏ କାରଣ ଏଥିରେ ଉଚ୍ଚ ପରିମାଣର ସାଚୁରେଟେଡ୍ ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ, ଯାହା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ବଢ଼ାଇ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଏହା ଅଲ୍ଟ୍ରା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍ରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, ଯାହା ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ରକ୍ତଚାପ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ (Sunflower Oil)-
ଏହି ତେଲରେ ଉଚ୍ଚ ଓମେଗା-୬ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଇନଫ୍ଲାମେସନ୍ ସୃଷ୍ଟି କରି ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ। ପକୁଡ଼ି ଏବଂ ତରକାରୀରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଏହି ତେଲ ଅଧିକ ଗରମ ହେଲେ କ୍ଷତିକାରକ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ।
ଧଳା ସୋରିଷ ତେଲ (Canola Oil)-
କାନୋଲା ତେଲ ଅତ୍ୟଧିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ବିଶୋଧନ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି ହୁଏ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। କିଛି ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏହାକୁ ଜିଏମଓ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଶଙ୍କା ଯୋଗୁଁ ଏଡ଼ାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି, ଯଦିଓ ଅନ୍ୟମାନେ ଏହାକୁ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି କହନ୍ତି।
ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ (Soybean Oil)-
ଏହି ତେଲରେ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ଓମେଗା-୬ ଥାଏ, ଯାହା ଡାଇବେଟିସ୍ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇପାରେ। ଏହା ଅନେକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ଏବଂ ଇନଫ୍ଲାମେସନ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ରାଇସ୍ ବ୍ରାଣ୍ଡ ତେଲ (Rice Bran Oil)-
ଏହି ତେଲ ତିଆରିରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର ହୁଏ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ନୁହେଁ। ଯଦିଓ କିଛି ଗବେଷଣାରେ ଏହା ଲାଭଦାୟକ ଦର୍ଶାଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଅଧିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଯୋଗୁଁ ଏହାକୁ ଏଡ଼ାଇବା ଉଚିତ୍।
ଏହି ତେଲଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ବିକଳ୍ପ ଯଥା ଅଲିଭ୍ ଅଏଲ୍, ଆଭୋକାଡୋ ଅଏଲ୍ କିମ୍ବା କୋକୋନଟ୍ ଅଏଲ୍ (ମଧ୍ୟମ ମାତ୍ରାରେ) ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।
Comments are closed.