ମୁମ୍ବାଇ: ମନରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଥିବ , ଡାଲି କାହିଁକି ଗ୍ୟାସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସମସ୍ୟାର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡେ । ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ୍ ଆପଣଙ୍କ ପୁରା ଦିନକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ । କିଛି ଡାଲି ଅଛି , ଯାହା ଗ୍ୟାସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହ ପେଟ ଫୁଲିବା ଭଳି ସମସ୍ୟା ଉପୁଜାଏ । ଯଦି ଆପଣ ରାତି ଭୋଜନରେ କିମ୍ବା ଦିନରେ ଡାଲି ଖାଉଛନ୍ତି । ତେବେ ପ୍ରଥମେ ଜାଣନ୍ତୁ କେଉଁ ଡାଲି ପେଟ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ୍ କିମ୍ବା ଅମ୍ଳ ସମସ୍ୟା ଅଛି । ଏଠାରେ ଏମିତି କିଛି ଡାଲି ବିଷୟରେ ଆମେ ବତାଇବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଯାହା କମ୍ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ |
ଚଣା ଡାଲିରେ ଫାଇବର ଏବଂ ଜଟିଳ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ରହିଥାଏ । ଯାହା କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ହଜମ କରିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇଥାଏ । | ଏହି କାରଣରୁ, ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ଫ୍ଲାଟୁଲେନ୍ସର ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ । ଚଣା ଡାଲି ଖାଇବା ପରେ ପେଟ ଫୁଲିବା କିମ୍ବା ଅସ୍ୱାଭାବିକ ପରି ଶାରୀରିକ ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଦେଇଥାଏ । ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ତାଲିକାକୁ ବାଦ ଦେବା ଉଚିତ୍ ।
ହରଡ ଡାଲି ହେଉଛି ଏକ ସାଧାରଣ ମସୁର ପ୍ରକାର ଡାଲି । ଯାହା କିଛି ଲୋକଙ୍କଠାରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଗ୍ୟାସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଯଦି ଆମେ ହରଡ ଡାଲି ଖାଇବା ପରେ ଫ୍ଲାଟୁଲେନ୍ସର ବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁ । ଏହାକୁ ନଖାଇବା ଉଚିତ୍ ।
ରାଜମା ହାଇ ଫାଇବର ସାମଗ୍ରୀ ଥିବା କାରଣରୁ ଜଣାଯାଏ । ହେଲେ ଏହା ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ୍ ସୃଷ୍ଟିର କାରଣ ସାଜିଥାଏ । ତେଣୁ ରାଜମା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଭିଜାଇ ରାନ୍ଧିଲେ ଏହା ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କାରଣକୁ କମ୍ କରିଥାଏ ।
ବୁଟ ଡାଲି ଫାଇବର ଏବଂ ପ୍ରୋଟିନର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ସ । ଏହା ଆମ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଖାଇବା ଦ୍ବାରା ଏହା କିଛି ଲୋକଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗ୍ୟାସ୍ ସୃଷ୍ଟିର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ପାଲଟେ ।
ମୁଗ ଡାଲି ସାଧାରଣତଃ ଭଲ ଭାବରେ ହଜମ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ତେବେ ମୁଗ ଡାଲିର ହଜମ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେଲେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ରାନ୍ଧିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
Comments are closed.