Latest Odisha News

BREAKING NEWS

ମାତ୍ର ୫ ମିନିଟରେ ବ୍ଲଡ୍ ପ୍ରେସର୍ ବଢାଇ ଦେବ ଏହି ତିନୋଟି ଜିନିଷ, ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ୧୦୦ ଥର ଭାବନ୍ତୁ

ଭୁବନେଶ୍ୱର: ଆଜିକାଲିର ଜୀବନଶୈଳୀରେ ହାଇ ବ୍ଲଡ୍ ପ୍ରେସର୍ (ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ) ଏକ ସାଧାରଣ କଥା ହୋଇଗଲାଣି। ହେଲେ ଏହା ଯେ କେତେବେଳେ ଜୀବନ ବି ନେଇପାରେ ସେ କଥା ଉପରେ କେହି ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ। ଏହାକୁ ‘ନୀରବ ଘାତକ’ କୁହାଯାଏ କାରଣ ଏହାର ଲକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରକାଶ ପାଏ, କିନ୍ତୁ ହୃଦୟ, କିଡନୀ ଓ ମସ୍ତିଷ୍କ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଏ। ଅନେକ ଥର ଆମେ ଅଜାଣତରେ ଏପରି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇନେଉ ଯାହା କେବଳ କିଛି ମିନିଟ୍‌ରେ ରକ୍ତଚାପକୁ ବଢ଼ାଇଦେଇଥାଏ। ବିଶେଷକରି ପୂର୍ବରୁ ଉଚ୍ଚ ବିପି ରୋଗୀମାନେ ଏହି ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକରୁ ସତର୍କ ରହିବା ଜରୁରି। ବିପି ବଢ଼ିଲେ ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା, ଅସ୍ଥିରତା, ଥକ୍କାପଣ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ ଭଳି ବିପଦ ବଢ଼ିଯାଏ। ତେଣୁ ଏହା ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଆମର ବିପିକୁ ହଠାତ୍ ବଢ଼ାଇଦେଇପାରେ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏପରି ୪ଟି ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ଯାହା କେବଳ ୨ ମିନିଟ୍‌ରେ ରକ୍ତଚାପକୁ ଉପରକୁ ଚଢ଼ାଇଦେଇପାରେ।

ରକ୍ତଚାପ ବଢ଼ାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଓ ପେୟ | Food And Drinks That Increase Blood Pressure

୧. ଲୁଣିଆ ସ୍ନାକ୍ସ ଓ ଚିପ୍ସ

ଚିପ୍ସ, ନମକିନ୍, ସେଭ, ଭୁଜିଆ ଭଳି ସ୍ନାକ୍ସରେ ସୋଡିୟମ୍ ପରିମାଣ ଅତ୍ୟଧିକ ଥାଏ। ସୋଡିୟମ୍ ଶରୀରରେ ଜଳକୁ ଧରିରଖେ, ଯାହା ରକ୍ତ ପରିମାଣ ବଢ଼ାଏ ଏବଂ ବିପି ଦ୍ରୁତ ଉପରକୁ ଯାଏ। କେବଳ ଗୋଟିଏ ମୁଠା ନମକିନ୍ ମଧ୍ୟ ୨ ମିନିଟ୍‌ରେ ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଇପାରେ।

୨. ସଫ୍ଟ ଡ୍ରିଙ୍କ୍ସ ଓ ମିଠା ଜୁସ୍

କୋଲ୍ଡ ଡ୍ରିଙ୍କ୍ସ, ପ୍ୟାକେଡ୍ ଫ୍ରୁଟ ଜୁସ୍ ଏବଂ ଏନର୍ଜି ଡ୍ରିଙ୍କ୍ସରେ ହାଇ ଫ୍ରକ୍ଟୋଜ୍ କର୍ଣ୍ଣ ସିରପ୍ ଓ କ୍ୟାଫେନ୍ ଥାଏ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଇନସୁଲିନ୍ ପ୍ରତିରୋଧ ଓ ରକ୍ତଚାପ ଉଭୟକୁ ବଢ଼ାଏ। ବିଶେଷକରି ଖାଲି ପେଟରେ ପିଇଲେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି ତୀବ୍ର ହୋଇଥାଏ।

୩. ପ୍ରୋସେସ୍ଡ ଓ ଫାଷ୍ଟ

ଫୁଡ୍ ବର୍ଗର, ପିଜା, ସସେଜ୍, ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇଜ୍ ଭଳି ଖାଦ୍ୟରେ ସୋଡିୟମ୍, ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ୍ ଓ ପ୍ରିଜର୍ଭେଟିଭ୍ସର ଭରପୁର ଥାଏ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଧମନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଙ୍କୁଚିତ କରି ରକ୍ତ ପ୍ରବାହ ଉପରେ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଖାଇବାର କିଛି ମିନିଟ୍ ଭିତରେ ଅନୁଭବ ହୋଇପାରେ।
୪. ଅତ୍ୟଧିକ ମିଠା,  କେକ୍, କୁକିଜ୍

ଅଧିକ ଚିନି ଖାଇଲେ ଇନସୁଲିନ୍ ସ୍ପାଇକ୍ ହୋଇ ରକ୍ତଚାପ ଅସନ୍ତୁଳିତ ହୋଇପଡ଼େ। ବିଶେଷକରି ଡାଇବେଟିସ୍ ଓ ବିପି ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ବିପଦ। ମିଠା ଖାଇବା ପରେ ତୁର ନ୍ତ ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ ଦ୍ରୁତ ହୋଇପାରେ।

ଏହି ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକରୁ କଣ ହୋଇପାରେ କ୍ଷତି? | What Harm Can These Foods Cause?

ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧା ଓ ମୁଣ୍ଡବୁଲେଇବା

ହୃଦୟ ଧଡ଼କନ ଦ୍ରୁତ ହେବା

ଅସ୍ଥିରତା

ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ ବା ହାର୍ଟ ଆଟାକ୍ ବିପଦ

କିଡନୀ ଉପରେ ଚାପ

ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ପାଇଁ କଣ କରିବେ? | What to Do to Keep Blood Pressure Under Control?

କମ୍ ଲୁଣ ଓ କମ୍ ଚିନିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ।

ଫଳ, ପରିବା ଓ ଫାଇବର୍‌ଯୁକ୍ତ ଡାଏଟ୍ ଅବଲମ୍ବନ କରନ୍ତୁ।

ନିୟମିତ ଚାଲିବା ଓ ଯୋଗ କରନ୍ତୁ।

କ୍ୟାଫେଇନ୍ ଓ ପ୍ରୋସେସ୍ଡ ଫୁଡ୍‌ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ।

ପ୍ରଚୁର ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ ଓ ଚାପରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ।

ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା କେବଳ ଔଷଧ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ସଠିକ୍ ଖାଦ୍ୟାଭ୍ୟାସ ଓ ସଚେତନତା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ। ଯଦି ଆପଣ ଏହି ୪ଟି ଖାଦ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନି ଠିକ୍ ସମୟରେ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରନ୍ତି, ତେବେ ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରୁ ନିଜକୁ ବଞ୍ଚାଇପାରିବେ।

Comments are closed.